Vuonna 1950 valmistunut Rooseveltin maja remontoidaan täysin kesän aikana

Rovaniemen kaupunki remontoi historiallisen maamerkkinsä Napapiirillä. Reilussa viikossa urakoitu ”Napapiirin Maja” valmistui 11.6.1950 rouva Eleanor Rooseveltin vierailun kunniaksi. Joulupukin Pajakylän ensimmäinen rakennus on tänä kesänä purettu siten, että alkuperäisestä on vain runko jäljellä. Kaavassa suojeltu maja avataan täysin remontoituna elokuun aikana.

Vanha Napapiirin maja eli ns. Rooseveltin maja pystytettiin Napapiirille sen kunniaksi, että ihmisoikeusaktivisti ja vuonna 1945 kuolleen Yhdysvaltain presidentin Franklin Rooseveltin leski Eleanor Roosevelt vieraili Rovaniemen Napapiirillä kesällä 1950.

Tapaus oli tärkeä koko Rovaniemen matkailun kannalta, sillä majasta tuli ensimmäinen vetonaula, joka sai yhä useamman vieraan pysähtymään täällä, ostamaan jonkin matkamuiston ja lähettämään välttämättömän tervehdyksensä kotiin napapiirin erikoisleimalla varustetulla postikortilla.

Maja, jonka rakentamiselle jäi aikaa vain reilu viikko, tehtiin urakalla suoraan Ounasjoen uitosta nostetuista hirsistä. Majan sisällä oleva takka on tyypillistä Ferdinand Salokankaan muotokieltä. Rakennus on suojeltu asemakaavassa.

Napapiirin Maja rakennettiin pikavauhtia, jotta kunniavieras Roosevelt voitiin tuoda suoraan Rovaniemen lentokentältä Napapiirille. Rouva Roosevelt oli myös ensimmäinen, joka sai napapiirin erikoisleiman korttiinsa, jonka hän lähetti silloiselle Yhdysvaltain presidentille Harry S. Trumanille.

”Työ aloitettiin aamulla klo 6 ja jatkettiin yöhön klo 24. Miehet asuivat lähellä työmaata teltassa ja olihan työmaalla Kemiyhtiön kokki, joka keitti ruokaa ja kahvia, jotka melkein seisaaltaan syötiin ja juotiin. Ei ollut pidempiä ruoka- tai kahvitaukoja”, näin muistelee rakentamisesta vastannut rakennusmestari Yrjö Kamunen, jonka tytär on toimittanut muisteluksen Lapin Maakuntamuseolle.

Kamunen on kirjoittanut eläväisen muisteluksen majan rakentamisesta muistikirjaansa.

Päiväkirjamerkintä

LUE TÄÄLTÄ KOKO MUISTELUS:  Ensimmäinen Napapiirin maja_ aloitushistoriaa

 
LISÄTIETOJA: Hannu Kerkelä, puh.  040 556 8706 hannu.kerkela@businessrovaniemi.fi