Vuoden arktinen muotoiluyritys 2019 -palkinto on myönnetty Aurinkopuro Oy:n Siinne valoakustiikalle

Maailman pohjoisin muotoiluviikko Arctic Design Week sekä Arctic Design Capital Rovaniemi ovat myöntäneet Vuoden arktinen muotoiluyritys -tunnustuspalkinnon Aurinkopuro Oy:n kehittämälle Siinne valoakustiikalle. Tänä vuonna ensimmäisen kerran on jaettu myös Arktisen Muotoilun Elämäntyö- sekä Vuoden arktisen muotoilun opiskelija -tunnustuspalkinnot.

Järjestyksessään neljännen kerran jaettavalla Vuoden arktinen muotoiluyritys -palkinnolla muotoiluviikon järjestäjät Rovaniemen kaupunki ja Rovaniemen Kehitys Oy haluavat nostaa esiin vuosittain yrityksen, joka on rohkeasti ja ennakkoluulottomasti hyödyntänyt muotoilua toiminnassaan sekä omaksunut arktisuuden osana liiketoimintaa.

Tänä vuonna palkittava muotoiluyritys on ensimmäistä kertaa suuren yleisön valitsema, sillä voittajaa on voinut äänestää sosiaalisessa mediassa viiden ennakkoon valitun yrityksen joukosta. Ehdokkaina äänestyksessä ovat olleet Siinne valoakustiikan lisäksi Flatlight Creative House, SportaPost, Roadscanners Oy sekä Mariela Pokka.

Palkinnon tänä vuonna saava rovaniemeläinen Aurinkopuro Oy sai kaikista annetuista äänistä yli 40 prosenttia. Yritys on kehittänyt innovatiivisen ja ekologisen Siinne-valoakustiikkatuoteperheen, jossa valo, moderni design ja teknologia kohtaavat ikiaikaisen turpeen. Valoelementeissä epäsuora valo siintää kauniisti turvelevyn elävästä pinnasta. Valo osana akustista elementtiä tuo tilojen akustointiin aivan uuden ulottuvuuden.

Aurinkopuron yrittäjä Minna Rimpiläinen ja sisustusarkkitehti Ulla Mitiku ovat yhdistäneet osaamisensa ja tehneet yhteisen tuotekehitysmatkan valon ja akustisten materiaalien parissa.

”Siinne on syntynyt rakkaudesta pohjoiseen valoon ja luontoon”, Rimpiläinen kertoo.

Palkinto teollisuusneuvos Antero Ikäheimon elämäntyölle

Arctic Design Weekin palkintokategoriaan on tänä vuonna lisätty myös kaksi uutta tunnustusta. Ensimmäinen Arktisen Muotoilun Elämäntyö -palkinto on myönnetty teollisuusneuvos Antero Ikäheimolle hänen pitkäjänteisestä, uraauurtavasta työstään alalla, jossa muotoilu on keskeisessä roolissa.

Leikki- ja liikuntavälineitä valmistavan Lappset Group Oy:n perustanut Ikäheimo on tunnettu edelläkävijänä, joka tunnistaa globaalit muutokset sekä hyödyntää niitä menestyksekkäästi liiketoiminnassa. Uransa aikana Ikäheimo käynnisti jo vuosikymmeniä jatkuneen yhteistyön Lapin yliopiston kanssa.

”Ikäheimo on visionääri ja riskinottaja, joka hyödynsi nuorten lahjakkaiden muotoilijoiden osaamista jo silloin, kun muotoilijan käyttö Lapissa ei ollut kovin tavanomaista. Yhdessä osaavien ihmisten ja perheenjäsentensä kanssa hän on luonut Lappiin menestyvän vientiyrityksen, joka on myös merkittävä työllistäjä. Yritys on sydämeltään arktinen eikä sen kotipaikka voi omistajaperheensä mukaan olla muu kuin Rovaniemi”, raati perustelee.

Vuoden arktisen muotoilun opiskelija 2019 -huomionosoituksella halutaan osoittaa kunnioitusta opiskelijalle, jonka suunnittelussa arktisen erityspiirteet tulevat esille ja joka toimii rohkeana tiennäyttäjänä alallaan. Viiden Taiteiden tiedekunnan yliopisto-opettajien valitsemien ehdokkaiden joukosta Vuoden 2019 opiskelijana on palkittu vaatetussuunnittelun maisteriopiskelija Karoliina Laxström.

Laxström on osoittanut monipuolista ja oivaltavaa osaamista koko opintojensa ajan niin muoti- kuin toiminnallisen vaatetuksen suunnittelussa. Hän on osallistunut menestyksekkäästi vaatetusalan suunnittelukilpailuihin sekä on osallistunut useana vuonna Arctic Fashion Shown suunnitteluun ja toteuttamiseen. Opinnoissaan Karoliina Laxström on keskittynyt määrätietoisesti työvaatepukeutumiseen. Näkökulmana työvaatepukeutumiseen Laxströmillä on sekä meneillään oleva työelämän murros yleensä, että erityisesti ajankohtaiset monikulttuurisuudesta työvaatetukseen nousevat kysymykset.

LISÄTIETOJA: Aurinkopuro Oy Minna Rimpiläinen, yrittäjä ja toimitusjohtaja Puh. 358 44 019 7496 info@siinne.com www.siinne.com

Vuoden arktisen muotoilun palkinnot jakaa Arctic Design Capital Rovaniemi, Rovaniemen Kehitys sekä maailman pohjoisin muotoiluviikko Arctic Design Week. http://arcticdesignweek.fi/fi/arctic-design-capital/