Valinta P & S Evesti Oy on Rovaniemen vuoden 2018 maaseutuyritys

KUVA: Kolmannen polven kauppias Pekka Evesti pitää huolen siitä, että kaupan Lapin Herkut -hyllyssä on aina kattava valikoima poronlihatuotteita.

Rovaniemen kaupungin konsernijaosto palkitsi Meltauksen kyläkaupan Valinta-Evestin vuoden 2018 maaseutuyrityksenä. Kaupunginjohtaja Esko Lotvosen ja maaseutupäällikkö Anne Nuutisen onnittelukäynnillä 16.1.2019 yritykselle luovutettiin kunniakirjan ja kukkien lisäksi pieni kannustuspalkkio.

Meltauksen kyläkauppa Valinta P & S Evesti Oy on siirtynyt jo kolmannelle kauppiassukupolvelle. Isovanhemmat ovat aloittaneet 40-luvulla, Veli Evesti 70-luvulla ja nykyinen kauppias Pekka Evesti on ollut puikoissa noin 10 vuotta. Omien sanojensa mukaan hän on kasvanut tiskin takana, eikä ole muita urahaaveita elätellyt.

Pekka Evesti kertoo, että ympäröivän maaseudun asukasmäärän laskiessa on liikkeen menestyminen kiinni myös alueen kesäasukkaista ja ohi kulkevista matkailijoista. Hyvän palvelun lisäksi Valinta-Evestissä on tarjolla elintarvikkeita, Lapin Herkun tuotteita ja lahjatavaraa, kahviossa lounas ja tuoreita leivonnaisia sekä polttoaineen tankkauspiste. Etenkin paikallisille tärkeitä palveluita ovat myös asiamiesposti ja Veikkauksen piste. Liikettä pyöritetään pääasiassa Evestien perheiden omalla työvoimalla.

Kevään matkailusesonki ja kesäkausi vilkastuttavat kaupantekoa. Pekka Evesti kertoo, että navigaattorit aiheuttavat haasteita, sillä ne ohjaavat matkailijat käyttämään Ounasjoen itäpuolentietä. Se on nopein reitti Meltauksen ja Rovaniemen välillä. Matkailijoiden reittivalintoihin Valinta-Evesti pyrkii kuitenkin vaikuttamaan tienvarsi- ja Facebook-mainonnalla.

Rovaniemen kaupunki on palkinnut vuodesta 1978 alkaen maaseudulla toimivia yrityksiä. Vuodesta 2010 alkaen on palkittu vuorovuosin alkutuotantoa harjoittava maatilayritys ja muuta yritystoimintaa harjoittava maaseutuyritys.

Palkittavilta edellytetään, että he menestyvät valitsemallaan toimialalla, toimivat suunnitelmallisesti yrityksensä toimintaa ja tuotteita kehittäen sekä edistävät ja ylläpitävät elinkeinonsa jatkuvuutta ja maaseudun elinvoimaa. Vuonna 2018 vuorossa oli muu kuin alkutuotantoa harjoittava yritys.

Lisätiedot: maaseutupäällikkö Anne Nuutinen, puh. 016 322 8120, anne.nuutinen@rovaniemi.fi