Taiteellista tekemistä kotiinkuljetuksena

Jo teini-ikäisenä mummonsa omaishoitajana ollessaan Niina Oinas sai idean. Luovuuden hyvinvointivaikutukset täytyisi tuoda kaikkien saataville, taide kuuluisi kaikille. Taideopinnot ja vuodet kolmen lapsen kotiäitinä vahvistivat entisestään ajatuksia. Syntyi Silhaus, erilainen kotipalveluyritys.

”Neljän seinän sisällä voi tehdä niin paljon muutakin kuin vain istua ja katsoa televisiota. Haluan innostaa niin nuoret, aikuiset kuin ikäihmisetkin kokeilemaan rohkeasti luovaa tekemistä”, kertoo Niina Oinas.

33-vuotias taiteen maisteri elää nyt inspiroivia aikoja. Hänen yrityksensä nimeltä Silhaus ja kehittämänsä  LUO* -kotipalvelu on juuri saanut ensimmäisiä asiakkuuksiaan Rovaniemeltä. Idea on niin uusi, että vastaavaa palvelua ei tiettävästi ole tarjolla muualla Suomessa, ainakaan Pohjois-Suomessa.

Tutumpien kotipalvelujen kuten ruokapalvelun tai jumppaamisen sijasta Silhaus tarjoaa kotiinkuljetuksena taidetoimintaa  –  käsitöitä, maalausta, valokuvausta ja kirjallisuutta.

”Tarjoan sen viimeisen silhauksen arkeen.  Tuon mukanani kaiken tarvittavan: maalit, langat ja muovailtavat savet. Eikä todellakaan ole väliä onko aiempaa kokemusta tai osaamista, sillä yhdessä tekeminen ja oman luovuuden herättely on koko jutun juju”, Niina kuvailee.

Uusi yrittäjä pitää vahvuutenaan läsnä olemista. Hänen rauhalliseen persoonaansa sopii se, että luovia juttuja tehdään vapaamuotoisesti ja asiakkaan elämäntilanteeseen sopien.  Yhdessä voidaan vaikka lukea    ääneen hyvää kirjaa, harrastaa luontokuvausta lähiympäristössä tai jatkaa asiakkaalta keskenjääneitä käsitöitä.

”Vien taidetta, toimintaa ja hyvinvointia kotiolohuoneisiin. Lisäksi vedän lasten taide- ja mediakerhoja Johannes Laurin käsityötalolla sekä räätälöin luovuuden hyvinvointivaikutuksia vahvistavia palvelupaketteja myös palvelukodeille, laitoksille ja organisaatioille. Toivon mukaan pääsen myös kaupungin palveluseteliyrittäjäksi piakkoin.”

Silhauksen asiakas voi olla kuka tahansa. Niinan mielestä kaikilla on oikeus taiteeseen ja luovuuteen. Hänestä onkin hienoa, että esimerkiksi Taiteen edistämiskeskus panostaa nyt tosissaan taiteen hyvinvointivaikutusten esille tuomiseen.

” Itselleni maalaaminen on rakkain harrastus, mutta tykkään monipuolisesti hyödyntää luovuuttani. Viime aikoina olen käyttänyt luovan energiani oman yritykseni esitemateriaaliin, logon suunnitteluun ja nettisivujen luomiseen. Myös omien lasteni kanssa puuhailen, erityisesti 5-vuotias tyttöni on innokas askartelija”, Niina kertoo.

Niina Oinaksen kehittämän  LUO* -kotipalvelun tutustumiskäynti maksaa  20 euroa.
Lisätietoja: niina@silhaus.com   puh. 044 596 2676.