Sanzu levittää liikkumisen ilosanomaa

Liikuntakirjoon tulee jatkuvasti uusia lajeja ja treenimetodeja. Tänä syksynä moni rovaniemeläinen testaa uutuuslajeja kuten keskivartaloa vahvistavaa Fustraa tai intensiivistä CrossFitiä, joka haastaa kehon mukavuusalueen ulkopuolelle.

Koko elämänsä himourheillut Sari ”Sanzu” Sandberg (39) löysi oman tyylinsä liikkua vasta muutamia vuosia sitten. Samalla meni uusiksi koko paketti: taakse jäivät työpaikka Finnairilla ja säännöllinen palkka. Tilalle tulivat alanvaihto, oma yritys ja viime joulukuussa muutto Rovaniemelle.

Palataan vuoteen 2006. Sanzuun iski piinaava päänsärky, joka paheni pahenemistaan kunnes koko selkärangasta meni tunto. Neljä kuukautta nainen lähes tulkoon pelkästään makasi ja odotti epätoivoisesti diagnoosia kivuilleen. Lopulta syy löydettiin: whiplashin aiheuttamat kolme pullistumaa niskarangassa. Intohimoinen urheilija joutui sairauslomalle ja liikuntakieltoon.

Meni kolme vuotta ja nainen oli jälleen elämänsä kunnossa. Hän opetteli kuntoutuksessa kaiken alusta, istumisesta alkaen. Sattumien summana löytynyt ulkomaalainen parantaja kulki rinnalla – ja kulkee yhä. Roolit vain ovat vaihtuneet, sillä nyt Sanzu kouluttautuu saman parantajan opeissa eri puolilla maailmaa. Hikitreenaamisen sijasta keskiöön ovat nousseet mentaalipuolen asiat, kuten aivojen jumppaaminen ja oman mielen kuunteleminen.

”Kun omakohtaisesti koin terveyden menettämisen, tein päätöksen etten enää ikinä halua kokea vastaavaa. Kokemuksen myötä opin nauttimaan elämästä ja liikkumaan puhtaasti liikunnan ilosta. Tämä on yksi nykyisessä työssäni julistamistani sanomista”, Sanzu kertoo.

ROVANIEMELLÄ lapsuutensa viettänyt Sari ehti pikkutyttönä kokeilemaan lajeja niin Taipumattomien voimistelujoukkueessa, SM-tason discotanssijana kuin mäkihyppääjänäkin. Jo lukioiässä hän opetti tanssia muun muassa Rovalassa. Kuntosaliohjaajaksi, Personal Traineriksi ja NLP-valmentajaksi hän on opiskellut pikkuhiljaa, aluksi päivätyönsä ohella . Oman yrityksen Sanzu perusti Rovaniemelle reilu vuosi sitten.

” Tällä hetkellä elän oman näköistäni elämää, teen niitä asioita mitä haluan ja mistä innostun. Voin hyvin, sillä olen fyysisesti, psyykkisesti ja henkisesti tasapainossa ja tahdon auttaa siinä myös asiakkaitani”, hän sanoo.

Sanzu muistuttaa, että ihminen on kokonaisuus. Kaikki lähtee pääkopasta. Fyysiset ongelmat vaikuttavat myös mieleen ja päinvastoin. Sanzun mentaalivalmennus on väärien, toimintaa rajoittavien uskomusten kumoamista ja vanhojen haitallisten toimintatapojen muuttamista.

”Aivot on lihas ja sitäkin pitää treenata. Syötämme aivoillemme 60 000 ajatusta per päivä. Tutkimusten mukaan 95 prosenttia näistä ajatuksista on negatiivisia. Ja aivot uskoo kaiken mitä sille syötetään!”

Sanzun asiakkaina on ollut niin masennuksesta kärsiviä, anorektikkoja kuin urheilijoitakin. Myös joukkueiden suorituskykyä on parannettu mentaalivalmennuksen avulla ja Sanzu toivookin enemmän, että voisi tehdä työtä urheilijoiden kanssa.

Ruokavaliolle Sanzu antaa ison painoarvon. Itse hän vaihtoi sairastumisensa jälkeen paleoon, jota kutsutaan myös kivikautiseksi ruokavalioksi. Siinä jäljitellään kivikautisten metsästäjä-keräilijöiden oletettua ruokavaliota.

”Oman kehon ja mielen kuunteleminen on tärkeää. Kuuntelen mitä ravintoa kehoni tarvitsee. Kun keho tarvitsee lepoa, lepään. Kun se kaipaa liikuntaa laittamaan energiat liikkeelle, liikun.”

Sanzun mielestä jokaisella on oikeus nauttia ja elää omannäköistä elämää. Elätkö sinä, hän kysyy.