Rovaniemi sai vaatelainaamon: Kauniita vaatteita ilman omistamisen pakkoa

Kuvassa: Sanna Hiltunen (vas.), Johanna Sirviö ja Tanja Tammimies haluavat tehdä pukeutumisesta eettistä ja ekologista. – Tuomme edustavat vaatteet kaikkien ulottuville.

Rovaniemi on saanut ensimmäisen vaatelainaamonsa. Tammikuun lopussa avajaisiaan viettäneen Aina Upea! -lainaamon perusajatuksena on, ettei omaan vaatekaappiin enää tarvitse hankkia kuin aikaa kestäviä perusvaatteita. Edustusvaatteet työmenoihin tai juhlien erikoisemmat asut ja asusteet voidaan hakea lainaksi kuin kirjat kirjastosta.

Jos trendien ennustajia on uskominen, Rovaniemelle yhteisöllisen vaatekaapin avanneet Sanna Hiltunen, Johanna Sirviö ja Tanja Tammimies ovat uuden ajan kuluttamisen edelläkävijöitä. Tavaroita ja asusteita lainaavia vuokraamoita on maailmalla ollut jo pidempään, mutta vasta viime vuosina myös Suomeen on alkanut syntyä yhä enemmän erilaisia lainaamoita.

”Haluamme taistella vaatehävikkiä ja pikamuotia vastaan antamalla vaihtoehdon ostamiselle”, tiettävästi myös koko Lapin ensimmäisen vaatelainaamon perustajat julistavat.

Aina Upea! -lainaamon vetäjät ovat sisäistäneet eettiset ja vastuulliset valinnat omaan arkeensa jo vuosia sitten.  Kolmikko edustaakin itse juuri sitä asiakaskuntaa, jonka toivoo lainaamoonsa löytävän.

”Olen minimoinut uusien vaatteiden ostamisen jo kauan sitten. Käytän hankkimiani vaatteitani vuosikausia, ja olen varsinainen kirpparihiiri, vaikka päivätyössäni tarvitsen usein edustusvaatteita niin seminaareihin kuin tärkeisiin tapaamisiin”, kertoo Sanna Hiltunen.

Hiltunen on ehtinyt auttaa pohjoisen naisia puhkeamaan kukkaan jo pari vuotta yhden naisen Taste of Champagne -yrityksessään, joka järjestää muun muassa pin up-, Old Hollywood – ja burleskistailauksia sekä kuvauksia. Hän on myös kerännyt viitisen vuotta persoonallisia ja uniikkeja asuja kuten vintage-henkisiä asuja, juhlakenkiä ja kimallekoruja stailauskäyttöön.

”Nämäkin erikoisuudet ovat tarjolla lainaamossamme, mutta meillä on jo yli satakunta erilaista ja eri makuihin istuvaa, edustavaa asua neuleista iltapukuihin. Vaaterekeistämme löytyy kokoja laajalla skaalalla 36-44, mutta myös pienempiä ja isompia asuja. Korkokenkiäkin löytyy noin 60 paria useassa eri koossa. Kannattaa tulla hypistelemään, vaikka ei vielä olisikaan tarvetta lainata mitään”, Hiltunen sanoo.

Vaatelainaamo toimii tällä hetkellä Hiltusen oman kodin yhteydessä Rovaniemen Vennivaarassa osoitteessa Aurinkokuja 8. Aukioloaikoja on jouduttu muokkaamaan arkityötä tekevän yrittäjän aikataulun mukaan, joten ainakin alkuvaiheessa lainaamo on auki kahdesti viikossa muutaman tunnin kerrallaan. Lainaamot ovat tyypillisestikin auki vain muutamana päivänä viikossa ja painottuen iltoihin.

”Aika näyttää mihin suuntaan Rovaniemellä lähdetään toimintaa viemään.  Haluamme kuitenkin olla helpommin saavutettavissa, joten etsimme parhaillaan Rovaniemeltä sopivaa yhteistyökumppania, jonka tiloihin voisimme avata pop up -lainaamon jo tämän kevään aikana.”

Aina Upean! toimintaperiaate on yksinkertainen: asiakas maksaa joko 2, 4 tai 6 kuukauden jäsenyydestä, jolla hän saa lainata asuja ja asusteita joko 4-8, 8-16 tai 12-24 kertaa. Mahdollista on myös kertalaina, joka sisältää kaksi tuotetta ja laina-aikaa on yksi viikko. Kun lainajakso päättyy, vaatteet palautetaan aina pestyinä ja hyväkuntoisina.   http://ainaupea.fi/index.html