Rovaniemi saa oman jäätelötehtaan

Maailman pohjoisimmalla muotoiluviikolla lanseerataan Rovaniemen ensimmäinen jäätelötehdas. Arctic Ice Cream Factory on yhden naisen unelma, josta ei puutu into- tai kunniahimoa.

Maailman pohjoisimmalla muotoiluviikolla lanseerataan Rovaniemen ensimmäinen jäätelötehdas. Arctic Ice Cream Factory on yhden naisen unelma, josta ei puutu into- tai kunniahimoa.

– Napapiirillä ei vielä kukaan muu tee jäätelöä. Olen kehittänyt täysin oman, jäljittelemättömän tuotteen, jossa yhdistyvät pohjoiset luonnonantimet, lappilaiset tarinat sekä oman lapsuuteni makeimmat makumuistot, kertoo jäätelötehtaan yrittäjä Anna-Riikka Lavia.

Arctic Ice Cream Factoryn herkulliset jäätelöt valmistetaan pientuotantona Rovaniemellä. Gelato-tyyppisissä jäätelöissä maistuvat aidot piparkakut, kermakaramellit ja mustikat. Kun makuna on puolukka, on jäätelöstä viidesosa paseerattua marjaa. Värikin on siis täyttä puolukkaa.

– Vuoden verran olen kehittänyt tuotetta. Uskon, että olen saanut luotua jotakin erityisen maistuvaa ja hyväntuulista, Anna-Riikka myhäilee tyytyväisenä.

Lavia ei ole lähtenyt soitellen jäätelösotaan. Eri puolilla Eurooppaa liikkuneella naisella on pitkä työkokemus paikallisuuden tuotteistamisesta hankkeissa ja aluillaan on aiheesta jopa väitöskirja. Työhistoriasta löytyy muun mu-assa aluekehityshankkeita tuoreimpana työpesti poronlihahankkeen projektipäällikkönä. Jäätelöidean saatuaan hän päätti lähteä opiskelemaan elintarvikealaa Lapin ammattiopistoon.

– Ai, miksi juuri jäätelöä? Ensinnäkin se on aina ollut suosikkielintarvikkeeni ja toiseksi siinä pystyn hyödyntämään tarinallisuutta. Tärkeitä ovat myös verkostot, jotka olen urallani luonut. Olen saanut neuvoja myös LAO:n ja Rovaniemen Kehitys Oy:n Starttipajasta.

Yrityksen Lavia on perustanut vuoden 2015 alussa, mutta vasta maaliskuun alussa jäätelötehdas aloittaa tositoimet. Sille tulee putiikki ja työskentelytilat Rovaniemen keskustan suklaakahvila Chocodeliin.

Paikallista herkkujäätelöä myydään myös suoraan ravintoloiden keittiöihin eri puolille Lappia.

Esimakuna tulevasta jäätelötehtaan herkuista saa Arctic Design Weekillä. Se on lyönyt hynttyyt yhteen pop up -ravintola Aitta Delin kanssa, joka tarjoilee uutuusjäätelöitä deli-myymälässä Pilkkeessä ja kauppakeskus Revontu-len Tekijöiden Olkkarissa.

Omat jätskimaut kahvin ja luonnontuotteiden ystäville
Suomalaisten jäätelön kulutus on yllättävää: vuosittain meillä syödään jäätelöä eniten koko Euroopassa ja maail-manlaajuisestikin Suomi on jäätelönkulutustilastoissa kolmonen. Olemme myös kahvin suurkuluttajia. Nämä kaksi rakasta asiaa Arctic Ice Cream Factory aikoo yhdistää tekemällä Suomen pohjoisimmalle pienkahvipaahtimolle oman jäätelömakunsa.

– Rovaniemeläinen Tuomas Kumpula paahtaa itse kahvia pienissä erissä kahvila Kauppayhtiössä. Aiomme kehittää yhdessä upean kahvijäätelön, joka ansaitsee leiman ”Made in Rovaniemi.”

Paikallista yritysyhteistyötä on vireillä myös energiashoteistaan tunnetun Arctic Warriorsin kanssa. Ensimmäisenä tuloksena on puolustajan nimikkojäätelö, jossa maistuvat pohjoisen hoitavat perinnekasvit maariantuoksuheinä ja väinönputki. Tätä herkkua pääsee maistamaan jo Arctic Design Weekillä.