Rovaniemi on valittu The World Winter Cities Association for Mayors -järjestön yleiskokouksen isäntäkaupungiksi

Rovaniemen kaupunki saa isännöitäväkseen vuoden 2020 World Winter Cities Assciation for Mayors (WWCAM) -talvikaupunkien verkoston yleiskokouksen. Valinta tapahtui 29. heinäkuuta Sapporossa, jossa myös Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen valittiin koko järjestön varapuheenjohtajaksi.

Rovaniemen kaupunki on ollut talvikaupunkien maailmanlaajuisen verkoston jäsen vuodesta 2014. Tällä hetkellä WWCAM  -verkostossa mukana on 21 kaupunkia 10:stä  maasta.

Kaupunginjohtajien verkosto kokoontui tänä vuonna Japanin Sapporossa , jossa konferenssin pääteemoiksi oli nostettu talven hyödyntäminen kaupunkisuunnittelussa ja kehittämistyössä.

Myös Rovaniemen kaupunki pääsi esittelemään tilaisuudessa arktista muotoilua ja kaupunkisuunnitteluaan. Konferenssiyleisölle avattiin erityisesti Ounasvaaran tarjoamia kehittämismahdollisuuksia.

Konferenssin yhteydessä järjestetyssä yleiskokouksessa Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen valittiin koko järjestön varapuheenjohtajaksi ja Rovaniemi kaupunki valittiin vuoden 2020 yleiskokouksen pitopaikaksi. Kokous järjestetään joka toinen vuosi.

”Organisaatio on hyvä verkottumis- ja markkinointiväylä Rovaniemelle talvisen ja arktisen osaamisen alueella. Jäsenkaupunkien väestömäärä on vajaa 30 miljoonaa asukasta ja kattaa maantieteellisesti Pohjois-Amerikan, Aasian ja Euroopan. Painopiste on vahvasti Aasiassa, mikä Rovaniemen matkailumarkkinoinnin kannalta on tärkeää”, toteaa Esko Lotvonen, joka edusti Sapporossa yhdessä kaupungin kansainvälisten asioiden päällikkö Tuula Rintala-Gardinin ja kaupunginarkkitehti Tarja Outilan kanssa.

Lotvosen mielestä Rovaniemen valinta vuoden 2020 isäntäkaupungiksi edistää kansainvälistä näkyvyyttä kaupunkistrategian tavoitteiden mukaisesti. Vastuullinen asema organisaatiossa puolestaan vahvistaa Rovaniemen profiilia yhtenä globaalisti johtavana talvikaupunkina, joka näkyy yhteistyön lisääntymisenä koulutuksessa, tutkimuksessa ja yrityssektorilla.

World Winter Cities Association for Mayors –järjestön tavoitteena on edistää talvikaupunkien välistä yhteistyötä sekä kaupungeissa toimivien yritysten yhteistyötä.  Rovaniemen kaupunki on vetovastuussa erityisesti arktisen muotoilun kehittämisestä.   Verkoston ensimmäinen konferenssi järjestettiin Sapporossa vuonna 1982.  Vuonna 2004 järjestö nimettiin  The World Winter Cities Association for Mayors -verkostoksi.

Järjestön mukaan talvikaupungin tulee täyttää tiettyjä kriteerejä, joihin lukeutuu ilmasto-olosuhteiltaan ankara talvi runsaine lumisateineen ja pakkasineen. Lisäksi kriteerejä ovat muun muassa vuosittainen yli 20 cm:n lumikertymä tai vuoden keskilämpötila, joka jää nollan asteen tuntumaan.

Lue lisää: https://www.city.sapporo.jp/somu/kokusai/wwcam/index.html