Rovaniemen ravintolat mukautuvat koronatilanteeseen: uusia bisnesideoita ja kestävää kehitystä

Korona on pa­kot­ta­nut ra­vin­to­loi­den käy­tän­tö­jä uu­sik­si: Rovaniemelläkin on nyt tar­jol­la run­saas­ti noutoruokaa ja kotiinkuljetuksia. Vaikka hallitus linjasi maanantaina 4. toukokuuta, että ravintoloita voidaan alkaa asteittain avaamaan, edellyttää se vielä lainsäädännön muokkaamista. Ruoan tilaaminen on siis paras tapa tukea tukalassa tilanteessa olevia ravintoloita.

Rovaniemen ravintolat ovat mukautuneet ilahduttavan nopeasti poikkeustilanteeseen ja pyrkivät palvelemaan asiakkaitaan entistä monipuolisemmin. Hyvin monesta ravintolasta voi nyt joko käydä hakemassa tai tilata ruokaa kotiin ja työpaikalle. Laadukasta ja hygieenisesti valmistettua ravintolaruokaa voi näin nautiskella turvallisesti kotioloissa. 

Yksi kaupungin suosituista lounasravintoloista, Cafe Toivo, tarjoaa korona-aikanakin päivittäin kaksi lämmintä ruokaa ja salaatin kello 11-14 välillä. Noutopaketin voi hakea turvavälein paikan päältä tai tilata kotiin Woltin kautta. 

“Meillä kotitilausta on riittänyt todella mukavasti. Lounasmyyntiämme korona ei siis ole pahasti  rokottanut, mutta sen sijaan liikevaihdostamme liki kolmasosan muodostava catering-myynti on lähes täysin pysähtynyt”, kertoo yrittäjä Aarne Pekkala

“Olemme silti todella kiitollisia siitä, että uskolliset lounasasiakkaamme eivät ole meitä jättäneet pulaan”, Pekkala kiittelee.

Take awayta ympäristöystävällisesti 

Ravintoloitsijat ovat selkeästi lähteneet kehittämään toimintaansa myös entistä ympäristöystävällisemmäksi ja kestävämmäksi.  Monella rovaniemeläisellä ravintolalla muoviset take away-pakkaukset on korvattu osittain tai kokonaan vaihtoehtoisin, biohajoavin materiaalein. 

“Meillä kotipakettien kierrätettävyysaste on 100 prosenttia”, kertoo Comicon yrittäjä Jari Näsman.

Comicon take awayn  ja oman kuljetuksen listalla on yli 50 tuotetta. Ne voi tilata joko ravintolan omasta nettikaupasta tai puhelimitse 

Aitoon meksikolaiseen ruokaan erikoistuneen Yucan take away -materiaaleissa on mahdollisimman paljon kierrätettäviä tai kompostoitavia astioita. Normaalisti kaikki Yucan sekä Café Car 21:n astioiden pohjat on kompostoitavaa materiaalia ja kannet 100% kierrätysmuovia.

“Foliota emme käytä lainkaan. Samoin kertakäyttöaterimet on joko puuta tai 100 % kierrätysmuovia. Kesätapahtumissa kierrämme Food truckilla, jossa käytämme käärepapereina sekä alustoina uusia ruohosta valmistettuja tuotteita”, kertoo yrittäjä Elisa Honkavuori.  

Yucan koko menu on tarjolla myös korona-ajan noutolistalla. Vakioasiakkaiden iloksi menu on tällä viikolla uudistunut. Tällä hetkellä tilata voi joko puhelimitse ja noutaa itse tai tilata Woltin kautta kotiinkuljetettuna. 

“Olemme kehittelemässä myös omaa tilauskanavaa netissä. Siitä lisää myöhemmin”, Honkavuori paljastaa. 

Kiinalaista ruokaa tarjoava ravintola Da Zhong Hua suosii sekin pakkausmateriaaleissa kierrätettäviä vuokia, kartonkikansia ja paperipusseja. Hiljattain remontoidusta ravintolasta ruokaa voi tilata paikan päältä tai puhelimitse ja sähköpostitse myös iltaisin. Lisäksi käytössä ovat sekä Foodoran sekä Woltin ruoantilasupalvelut.

Korona poikii uusia ideoita 

Napapiirillä Joulupukin Pajakylässä tälle talvikaudelle avattu Santa’s Pizza & Burger ei jäänyt kriisin jalkoihin, vaan sai idean rakentaa ravintolansa eteen Napsun Drive in -autokaistan, joka avattiin asiakkaille jo vappuna. Pizzaa, burgereita ja kebab-annoksia saa myös take awayna samanaikaisesti autokaistan aukioloaikojen kanssa. Ravintolalla on myö lupa myydä ulos mietoja alkoholijuomia.  

Kaupungin nopeimmin koronatilanteeseen reagoi heti maaliskuussa Kauppayhtiö, jonka luova yrittäjä Antti Kuha keksi alkaa heti myydä burgereita ja pizzoja turvallisesti ravintolan tuulikaapista. Sisään otetaan yksi asiakas kerrallaan. 

Ravintola Milanin yrittäjä Hama Salih ideoi kotiovelle kuljetettavat perhepaketit.


Eteläkeskuksessa heinäkuussa ovensa avannut
Ravintola Milan keksi puolestaan koronatilanteeseen sopivan, neljän annoksen perhepaketin. Se sisältää kotiovelle kuljetettuna neljä vapaavalintaista annosta ravintolan mittavalta ruokalistalta sekä 1,5 litran virvoitusjuoman hintaan 32 euroa. Kanadönerit, rullakebabit ja pizzat kuljetetaan nyt myös kylille: Hirvaalle kuljetettuna se maksaa 45 euroa ja Muurolaan 50 euroa. 

“Myynti on laskenut 75 prosenttia verrattuna aikaan ennen koronaa. Pitää siis keksiä koko ajan uutta”, sanoo ravintoloitsija Hama Salih

Kaupungin ravintolatulokkailla haastava startti

Rovakadun uusimman lounasravintolan Cafe Staarin asiakkaat ovat yrittäjän iloksi löytäneet hyvin paikan päältä tai ennakkoon puhelimitse tilattavat salaatit sekä makeat ja suolaiset vohvelit, mutta muuten koronatilanne on haastava. 

“Avasimme juuri koronaepidemian kynnyksellä Staarin remontoituna myös viikonloppuiltojen baariksi eli ajoituksemme ei olisi voinut olla huonompi. Mutta katsomme silti tulevaisuuteen valoisin mielin ja aiomme aloittaa heti tilanteen salliessa rennot karaokeillat”, kertoo yrittäjä Jari Illikainen

Staarin vohvelit ovat löytäneet jo tiensä rovaniemeläisten sydämiin, joten lounaalla on riittänyt noutopakettien tilaajia.

 

Myös Rovaniemen ensimmäinen korealainen ravintola Hanki avasi keskelle koronaa Korkalonkadulla. Korealaisten yrittäjien onneksi uusi tulokas on otettu kaupungissa lämpimästi vastaan ja take away -lounasboksit Gimbapeineen ja Bibimbabeineen ovat löytäneet tiensä rovaniemeläisiin koteihin.

Maistuisiko vaihteeksi korealainen take away? Rovaniemellä riittää nyt noutoherkuissa valinnanvaraa.