Rovaniemen ensimmäisen itsepalvelupesulan idea on tuttu amerikkalaisista elokuvista: Kohtaamisia pyykkien pyöriessä

Kun idea on hyvä, asiakkaat löytävät uuden yrityksen vaikka keskellä koronaa ja täysin ilman maksettua mainontaa. Näin kävi Tarja Talvilahden Arctic Laundry -itsepalvelupesulalle, jonka hän avasi Rovaniemen Suosiolassa pahimpaan mahdollisimpaan aikaan.

“Avasin elämäni ensimmäisen yrityksen samana päivänä, kun koronarajoitukset astuivat voimaan maaliskuun lopussa. Suunnittelemani iloiset avajaiset vaihtuivat kuin painajaisunessa täyteen hiljaisuuteen. Päivä päivältä ja viikko viikolta tilanne alkoi yllättäen näyttää valoisammalta: puskaradio oli alkanut laulaa ja pesulan ovi käydä! Tämä kulunut viikko on ollut jo tasaista asiakasvirtaa”, Tarja Talvilahti iloitsee.

Arctic Laundry on periaatteiltaan tuttu amerikkalaisista elokuvista. Ihminen menee omien pyykkiensä kanssa pesulaan, syöttää kolikot koneeseen ja istahtaa penkille odottelemaan pesuohjelman päättymistä. Samalla juttu lentää muiden pyykkääjien kanssa – pesularomantiikkakin kuuluu tarinaan. 

Rovaniemen ensimmäisen itsepalvelupesulan toimintaperiaate on lähestulkoon sama, mutta Arctic Laundryssa pyykit voi jättää pyörimään ihan itsekseen, jos ei halua jäädä odottamaan puhdasta pyykkiä paikan päälle. Myöskään kolikoita ei käytetä, vaan pyykkäämisestä maksetaan luotto- tai pankkikortilla.

Puhtaan pyykin hinnaksi tulee keskimäärin euro per kilo. Nopeus on valttia: kaikki pesulan koneet pesevät pyykin maksimissaan puolessa tunnissa. 

“Ajatukseni on, että ihmiset voivat lähteä pyykkien pyöriessä hoitamaan omia ostoksiaan ja asioitaan. Meille omalla autolla on todella helppo tulla, sillä ilmaista pysäköintitilaa on runsaasti. Raskaimmat tekstiilit kuten matot voit tuoda ja noutaa autolla suoraan oven edestä. Pesulan lähelle pääsee myös busseilla”, Talvilahti sanoo.  

Itsepalvelupesulaan ei tehdä varauksia vaan pyykkejä voi pestä silloin, kun kone on vapaana. Ovet ovat auki joka päivä kello 7-22. 

Hauskoin ideoin sisustetusta Arctic Laundrysta tulee myös kahvila, kun ihmiset saavat taas liikkua ja kokoontua vapaammin.

 

Uusia palveluita tulossa  

Tarja Talvilahti on Rovaniemen paluumuuttajia. Etelässä vietettyjen vuosien jälkeen hän palasi kuusi vuotta sitten perheineen kotiseudulleen. Samalla hän vaihtoi alaa ja kouluttautui hoitoalalta parturi-kampaajaksi. 

“Nopeasti sain ajatuksen, että hiustenlaiton rinnalla voisin tehdä muutakin. Siitä tämä nykyinen bisnesideani alkoi kehittyä pikkuhiljaa. Etelä-Suomessa asuessani olin itsepalvelupesuloiden ahkera käyttäjä ja pidin erityisesti siitä, että niihin tultiin usein tapaamaan kavereita kahvien kera. Puhtaan pyykin lisäksi kysymys oli kohtaamisista”, hän kertoo.

Omaa pesulaansa hän kehittää samaan suuntaan ja aikoo avata tiloissa kahvilan ja kesäterassin heti, kun ihmisten liikkuminen epidemian jälkeen jälleen vapautuu. Muitakin uusia palveluita on tulossa jo lähiaikoina, kun nykyisten 80 neliön pesulatilojen seinänaapuriin valmistuu toinen yhtä iso liiketila. Sen remontti on jo hyvässä vauhdissa. 

“Uusiin tiloihin tulee minulle parturi-kampaamotilat sekä entistä monipuolisempia pyykinpesupalveluita. Kun kaikki on valmista, maailma on toivottavasti taas mallillaan ja voimme vihdoin pitää asiakkaillemme kivat avajaisjuhlat”. 

Mattojen kuivattaminen pienessä asunnossa on hankalaa. Arctic Laundryssa matot saa pestyinä ja kuivina kotiin 24 tunnissa. – Meillä on matoille on omat pesukoneet ja lukolliset kuivauskaapit, joihin matot voi jättää kuivumaan ja hakea seuraavana päivänä, esittelee Tarja-tytärtään pesulalla avittava Terttu Teppo.

 

Tarja Talvilahti kertoo, että suosituksi on noussut pesukoneiden untuvapesuohjelma. Varsinkin isojen untuvatuotteiden, kuten makuupussien ja takkien, peseminen pesulalla säästää aikaa sekä hermoja. Tällöin ei tarvitse istua itse vahtimassa kuivausrumpua taikka murehtia pesutulosta.

 

Pesulalla on myynnissä myös ylellisiä kylpyhuonetekstiilejä.