Rovaniemelle pitkään toivottu jouluseimi on nyt valmis

Rovaniemi on saanut oman seimiasetelmansa kaupungin sydämeen, Lordin aukiolle. Suuren joulukuusen viereen noussut seimi yhdistelee muun muassa poroaitojen kierrätyspuuta, jääveistoa ja käsityötaidetta. Kauan kaupunkiin odotettu seimiasetelma ja matkailunähtävyys on syntynyt Rovaniemen seurakunnan, paikallisten taiteilijoiden ja liike-elämän yhteisvoimin.

Seimet liittyvät olennaisesti niin luterilaiseen kuin katoliseen jouluperinteeseen.  Helsingillä on jo pitkät perinteet seimien suomalaisena kotikaupunkina, mutta Joulupukin virallisesta kotikaupungista kaupungin keskeisellä paikalla sijaitseva seimeasetelma on puuttunut. Tarvittiin innokas puuhamies, aluekappalainen Topi Litendahl.

”Vuodesta 2017 olen tätä ideoinut, aluksi tosin vain ajatuksen tasolla. Mielestäni joulukaupunkiimme seimi kuuluu siinä missä Etelä- ja Keski-Eurooppaankin, jossa melkein kylässä kuin kylässä on upea seimiasetelma”, kertoo Litendahl.

Talli, paimenet, kuninkaat sekä Joosef, Maria ja Jeesuslapsi on nyt puettu Lappiin sopivaan visuaaliseen muotoon. Taiteellisena visionaarina rakennusprojektissa on ollut rovaniemeläinen taiteilija Risto Immonen. Jäästä veistetyt paimenet ja kuninkaat ovat Aimo Jolangin käsialaa. Jolanki on jo usamman vuoden ajan tehnyt Lordin aukiolle opiskelijoiden kanssa jäätaidetta ja -rakennelmia. Jeesus, Maria ja Joosef ovat käsityötaiteilija Reino Tuukkasen luomia.

Vanhoista aitoista, poroaidoista ja ladoista saadusta kierrätysmateriaalista seimirakennuksen on suunnitellut arkkitehtitoimisto Pertti Rantakokko. Rakennuksen on veistänyt Juha Mustaniemi.

Seimen rahoituksen on mahdollistanut paikallinen liike-elämä. Panoksensa ovat antaneet Santaparkin Ilkka Länkinen, Hotel Santa Clausin Seppo Aho sekä Lapland Safaris ja Pohjolan Osuuspankki. Merkittävä seimirakennuksen aikaansaaja ja vaikuttaja on Lappsetin emeritusjohtaja Risto Ikäheimo

Lisätietoja: Topi Litendahl, puh. 040 724 6552