Rovaniemeläinen Katri Puputti tarjoaa yllättävää apua ääniongelmiin ja niskakipuihin

Rovaniemen seurakunnan kanttori Ruusu Tervaskanto on saanut hoitajan sormet suuhunsa. Laulua ja jatkuvaa äänenkäyttöä vaativa työ kirkon urkujen takana on jumiuttanut naisen niskaa ja kaulaa. Myös hänen purentalihaksensa ovat tukossa, sillä nukkuessaan hänellä on taipumus narskutella hampaitaan.

“Tämä käsittely käy välillä makean kipeää, mutta rentouttaa kasvojen lihaksia tosi paljon. Terapiasta on äänenkäytön ammattilaiselle mielettömän paljon apua”, Ruusu Tervaskanto kuvailee.

Tervaskanto sai ilouutisen kuullessaan, että hänen Helsingin vuosiltaan tuttu kuorokaverinsa Katri Puputti on muuttanut samaan kaupunkiin ja aloittanut vastaanotot Rovaniemellä. Puputin käyttämä menetelmä on Voice Massage -terapia.

voice massagea
Rovaniemen seurakunnan kanttori Ruusu Tervaskanto on löytänyt Voice Massagesta apua muun muassa poski- ja leukalihaksia rasittavaan tapaansa, yönarskutteluun.

 

Voice Massage on nimestään huolimatta supisuomalainen keksintö, käsittely, jossa hierotaan myös purentalihaksia. Tarkemmin sanottuna se on hengityksen, äänentuoton ja purennan alueiden lihasjännitysten vapauttamista klassisen hieronnan ottein sekä hengityksen ohjausta erilaisin harjoittein.

Hoidon on kehittänyt jo 1980-luvulla siilinjärveläinen hieroja Leena Koskinen yhdessä laulunopettajien, foniatrien, purentafysiologien sekä puheterapeuttien kanssa. Vaikka ääniammattilaiset, urheilijat ja puhallinsoittajat ovat löytäneet hoidon, Lapissa hyvin harva on edes kuullut terapiasta. Alan ammattilaisia ei Katri Puputin lisäksi tiettävästi ole Lapissa kuin kaksi eikä koko Suomessakaan kuin vajaa sata.

Muusikosta hoitajaksi

Katri Puputti on alun perin kouluttautunut viulistiksi, mutta jatkanut lyhyen muusikon uran jälkeen opintojaan fysioterapeutiksi.

”Soittajilla on paljon ongelmia fysiikan kanssa. Itsellänikin oli viulunsoiton vuoksi olkapääongelmia. Muusikkojen maailma on minulle hyvinkin tuttu, sillä myös mieheni Ilkka Puputti soittaa Lapin kamariorkesterissa käyrätorvea.” kertoo Katri.

Fysioterapeutiksi Katri opiskeli toiveenaan, että saisi työskennellä jatkossakin muusikoiden kanssa.

”Kun löysin Voice Massagen, pääsin laulajien kautta muusikoiden pariin.”

Hän haluaa korostaa, että kysymyksessä ei ole vaihtoehtohoito, vaan länsimaiseen lääketieteeseen pohjautuva erikoishierontahoito. Terapian kohteena ovat ylävartalon, rintakehän, kaulan sekä kasvojen ja pään alueiden lihakset.

”Myös hengitysharjoitukset ovat oleellinen osa terapiaa. Tavoitteena on lihasten rentoutumisen kautta luoda edellytys puheen ja laulun tasapainoiselle äänentuotolle sekä vapaalle hengittämiselle.”

Hengittäminen kiinnostaa Katria erityisesti. Hänen mukaansa hyvin moni aikuinen hengittää hiukan väärin. Se on monen tekijän summa.

”Istutaan paikallaan, ei liikuta. Myös stressi voi laukaista pinnallisen hengityksen. Moni hengittää liiaksi rintakehällä eikä käytä optimaalisesti palleaa tai keuhkojen alaosia.”

Mielenkiintoiseksi hän kokee sen, että hoito helpottaa myös Parkinsonin tautia ja MS-tautia sairastavien oloa. Seuraava askel 35-vuotiaan Katrin uralla onkin neurologisen puolen opinnot, joista hän kiinnostui jo opiskeluaikaisissa työharjoittelujaksoissa.

”Haluan oppia lisää, oivaltaa ja auttaa asiakkaitani lisäämään kehotietoisuuttaan. Jokainen voi oppia tapoja, joilla voi helpottaa omaa arkielämäänsä.”

Voice massage –terapia
  • Kestää noin 60-90 minuuttia.
  • Hoitokerran hinta 65 euroa.
  • Ei ole Kela-korvattavaa
  • Terapialla on tavaramerkkisuojaus
  • Terapeutti on pohjakoulutukseltaan hieroja, kuntohoitaja tai fysioterapeutti.
    https://www.voicemassage.fi/