Ranja värjää autoja ja hiuksia

Moni nainen kurkistaa autonsa konepellin alle vain pakkotilanteessa, mutta rovaniemeläisellä 25-vuotiaalla Ranja Filpalla ei ole ollut koskaan ennakkoluuloja nelipyöräisten suhteen. Autot ja erilaiset värit ovat aina kuuluneet Ranjan elämään, sillä hänen isänsä, Valto Mikkola, on harjoittanut automaalausta Rovaniemellä lähes 50 vuotta.

Pikkutyttärensä toiveita kuunnellen isä tuunasi uuteen uskoon kosteutta ja kulutusta kestävillä automaaleilla yhtä sun toista. Pikku-Ranja sai pinkin eri sävyjä puhelimen kuoriin, kaikkiin huoneensa kalusteisiin ja metallin kimmeltävää oranssia polkupyöräänsä.

”Ei tarvitse ostaa uutta, kun tuunaa yksilöllisen ilmeen kiiltävillä automaaleilla. Niillä on maalattu ekologisesti ja hajuttomasti kotimme kodinhoitohuoneen ja pesutilojen kaapit, jopa lämminvesivaraaja. Maali pitää kiiltonsa eikä jää sormenjälkiä”, Ranja kertoo.

Ranja on maalannut myös kotinsa kodinhoitohuoneen kaapistot ja lämminvesivaraajan automaaleilla.
Ranja on maalannut myös kotinsa kodinhoitohuoneen kaapistot ja lämminvesivaraajan automaaleilla.
Automaalilla tuunattu sänky säilyttää värinsä ja kiiltonsa.
Automaalilla tuunattu sänky säilyttää värinsä ja kiiltonsa.

 

Autocolorit Oy

Viisi vuotta sitten innostus väreihin ja autoihin sai parikymppisen naisen perustamaan Rovaniemelle oman yrityksen, automaalien ja -tarvikkeiden myyntiin erikoistuneen Autocolorit Oy:n. Tosin hän oli jo 19-vuotiaana perustanut toiminimen, sillä päivätyökseen Ranja värjää ja fiksaa autojen sijasta rovaniemeläisten hiuksia Scandinavian DO -parturi-kampaamossa. Autocoloreilla asiakkaiden palvelusta huolehtii Ranjan avopuoliso Jarkko Kokkonen.

Ranja Filpalle ja Jarkko Kokkoselle yrittäjyys on lähes 24/7 -elämää.
Ranja Filpalle ja Jarkko Kokkoselle yrittäjyys on lähes 24/7 -elämää.

Nuori nainen yrittäjänä autojen ja hiusten parissa herättää välillä ihmetystä ja kysymyksiä, jopa uskottavuusvajetta.

”Harva tulee ajatelleeksi, että automaalien sekoituksessa on itse asiassa pitkälti sama logiikka kuin hiusten värjäämisessä. Maalattava, värjättävä pohja vaikuttaa värivalintoihin ja lopputulokseen. Sillä on merkitystä, maalataanko esimerkiksi mustan vai harmaan pohjavärin päälle. Sama koskee hiusten värjäämistä, jossa muun muassa hiuksen tummuusaste ja laatu vaikuttavat oleellisesti ammattilaisen tekemiin sävy- ja hapetevalintoihin”, selittää Ranja.

Autocolorit Oy:ssä asioidessaan asiakkaan ei tarvitse tietää auton väristä tai värikoodeista yhtään mitään. Värikoodi selvitetään liikkeessä joko etsimällä koodi autosta, vertaamalla värimalleja tai kuvaamalla auton maalipintaa tarkalla värikameralla, johon riittää 10 cm x 10 cm -alue maalipinnasta.

”Tarjoamme myös suunnitteluapua ajoneuvon yleisilmeen piristämiseen ideoimalla esimerkiksi vanteiden, mopon tankin tai polkupyörän rungon uudelleen maalausta.”

tsi halli ja autocolorit
Tee se itse -halli

Kaksi työmaata ei kuitenkaan riittänyt nuorelle tehopakkaukselle ja hänen kumppanilleen. Vuosi sitten he avasivat Autocolorit Oy:n yhteyteen, Rovaniemen teollisuusalueelle, unelmiensa Tee se itse (TSI) -hallin.

”Kaupungista puuttui kohtuuhintainen ja siisti autohalli tee se itse -ihmisille. Olemme ylpeitä halleistamme, joiden varusteluun ja laatuun olemme investoineet. Halleissa muun muassa kierrätetään kaikki jätteet järjestelmällisesti. Ekologisuus on meille hyvin tärkeää.

TSI-konsepti toimii ja on löytänyt asiakkaansa nopeasti. Kiitosta on saanut korjaamohalli, jossa on välineet öljynvaihtoon joko valuttamalla tai imemällä. Samoin työkaluvaunua perinteisine meisseleineen ja avaimineen sekä paineilmatyökaluineen on kehuttu. Pesuhallissa puolestaan asiakkaiden ahkerassa käytössä on ollut Kärcherin ammattilaistason korkeapainepesuri paineen- ja lämmönsäädöllä. Myös autojen käsinpesuun löytyy välineitä pesuhanskoista ja ämpäreihin.

Yrittäjä itse käyttää hallejaan niin tuunaus- kuin autoharrastuksiinsa. Hallilla tapaa usein myös hänen isänsä, joka perusti Automaalaamo V. Mikkolan vuonna 1985. Vuonna 2014 automaalaamotoiminta siirtyi uudelle omistajalle toimien nyt JK Paintline -nimellä.

Myös automerkkiuskollisuus on tarttunut tyttäreen verenperintönä. Siinä missä Ranjan isä on keräillyt Mercedes-Benz –aarteita 1960-luvulta 2010-luvulle, on tyttärellä ja hänen kumppanillaan autotallissaan jo neljä eri ikäistä Mersua.

”Olen pienestä pitäen seurannut isäni yrittäjyyttä aitiopaikalta. On ollut ilo nähdä, että Autocolorit ja TSI-halli ovat myös kohtaamispaikkoja, missä kahvitellaan ja vaihdetaan ajatuksia.”

Yhteisöllisyys onkin ollut yhtenä kimmokkeena Jarkon perustamaan FB-ryhmään ”Cars & Coffee Rovaniemi”. Vertaistukena Rovaniemen alueen autoharrastajille, -fanaatikoille sekä -omistajille toimivassa ryhmässä on jo yli 300 jäsentä.

”Tämä porukka mielellään ajaa hieman pidempää kautta kotiin ja vapaa-aika tarkoittaa samaa kuin tallissa istuminen”.