Plastic Jungle -taideteos tulee Sampokeskukseen

Osallistuitko Arctic Design Weekin muovinkeräyshaasteeseen?

Arctic Design Weekillä rovaniemeläiset pääsivät osallistumaan haasteeseen, jolla kerättiin kierrätysmuovia. Nyt ryhmä Lapin yliopiston sisustus- ja tekstiilimuotoilun opiskelijoita on työstänyt kerätystä muovista taideteoksen, joka tulee esille Sampokeskukseen maanantaina 10. kesäkuuta. 

Teoksen alkukimmokkeena on ollut upeita taide- ja käyttöesineitä muoviroskasta vuosien saatossa loihtineen Heath Nashin työpaja, jonka inspiroimana opiskelijat pääsivät tutustumaan lähemmin kodin talousjätteestä kertyvän muovin luonteeseen työstettävänä materiaalina sekä tutkimaan millä tavoin erilaisista muoveista on mahdollista kuoria esiin niille ominaisin kauneus. Teoksen muoviosaset on kiinnitetty tekstiilivärein maalatulle puuvillakankaalle ohuin rautalangoin.

”Visuaalisesti leikittelevällä sekä värikylläisellä fantasiamaailmalla haluamme houkutella ja kannustaa erityisesti lapsiperheitä heittäytymään lasten ja vanhempien yhteisiin taidehetkiin”, kertoo teoksen tehneen opiskelijatiimin Anu Lammassaari.

Muovimateriaalia on saatavilla nykyään lähes kaikkialla ja liikaa. Teoksen työstänyt ryhmä haluaa muistuttaa, että myös jätteenä pidetystä materiaalista voi sukeutua monenlaisia esteettisiä elämyksiä arjen keskelle.

”Arkisesta shampoopullostakin voi saada siivet mitä mielikuvituksellisimpiin seikkailuihin tai vaikka koota kukkasista seppeleen keijukaisleikkeihin, kunhan aikuinen on auttamassa ja opastamassa terävien työvälineiden käytössä”, Lapin yliopiston ohjaava opettaja Jenni-Liisa Yliniva kuvailee.

Mikäli käy niin hauskasti, että aihe herättää rovaniemeläisten keskuudessa innostusta esimerkiksi erilaisissa lasten tai aikuisten harrasteyhteisöissä tai vaikkapa kouluissa, ovat teoksen taiteilijat pientä korvausta vastaan käytettävissä joko opetuksen suunnittelun apuna taikka ryhmäopetuksen ohjaajina.

”Opetusta liittyen työvälineisiin ja muotoilutekniikoihin on mielekästä järjestää siinä vaiheessa, kun muovimateriaalia on ryhmällä jo ehtinyt kertyä työstöä varten valmiiksi sopiva määrä. Tällöin yhdessä tehtävistä kokeiluista on eniten iloa kaikille.”

Teoksen luonut tiimi, Lapin yliopiston sisustus- ja tekstiilimuotoilun opiskelijat Anu Lammassaari, Pirjo Vuohtoniemi ja Sini Karjalainen opettajineen haluavat kiittää kaikkia niitä rovaniemeläisiä yksityishenkilöitä, jotka heittäytyen ja mielenkiinnolla osallistuivat muovinkeräyskampanjaan ja tekivät omalta osaltaan mahdolliseksi monipuoliseen materiaaliin tutustumisen. Myös tästä teoksesta ulkopuolelle jääneitä muoveja jatkotyöstetään edelleen uusin ideoin.

Erityiskiitokset menevät MHK Kuljetus Oy:lle sekä Domus Arctica -säätiölle, jotka keräsivät talteen ja toimittivat työpajan käyttöön paljon arvokasta muovimateriaalia.

”PLASTIC JUNGLE” -taideteos
10.6.2019 alkaen
Sampokeskus, Rovaniemi

Lisätietoja:
Lapin yliopiston ohjaava opettaja Jenni-Liisa Yliniva
puh. 040 484 4376 jenni-liisa.yliniva@ulapland.fi