Zhao Li avasi sushibuffetin Rovaniemelle vain kolme kuukautta ennen koronakurimusta - Kielitaidottomuus tuo haasteita yrittäjän arkeen

Julkaistu 9.2.2021 13:20

Kauppakeskus Rinteenkulman pääkäytävällä on lounasaikana verkkaista. Yksi koronan hiljentämistä ravintoloista on Luckiefun's, kiinalaisomisteinen Suomessa toimiva ketjuravintola.

Zhao Li.jpg

- Asiakasmäärämme on vähentynyt 60 prosenttia siitä, kun avasin aasialaisen keittiön makuja tarjoavan ravintolan kauppakeskukseen, kertoo kiinalainen Zhao Li (38), joka muutti Rovaniemelle ennätyksellisen matkailusesongin keskellä joulukuussa 2019.

Kiinan Jiangsun maakunnasta kotoisin oleva Zhao Li on ollut nuoresta pojasta asti rohkea maailmanmatkaaja. Ainoastaan kiinaa puhuvana hän on muuttanut ensin Australiaan kuudeksi vuodeksi, jonka aikana työpestejä ehti kertyä maatiloista ravintoloihin ja rakennustyömaihin.

- Sitten tapasin kiinalaisen vaimoni netissä ja muutimme hänen opiskelupaikkansa perässä Espooseen. Pääsin työskentelemään sushiravintolaan, jossa huomasin olevani varsin taitava nigirien ja makien pyörittäjä, hän muistelee.

Seuraava kotiosoite löytyi Turun seudulta, jossa hän teki töitä paikalllisessa Luckiefun'sissa.

- Kuulin, että pohjoiseen etsitään ketjun uudelle ravintolalle yrittäjää. Olin aina haaveillut pääsystä Lappiin. Rovaniemi on kiinalaisten keskuudessa erittäin tunnettu matkailukaupunki. joten tiesin täällä olevan paljon mahdollisuuksia.

13-tuntiset työpäivät 

Rovaniemellä löytyi koti myös vaimolle ja nyt 2-vuotiaalle pojalle, mutta uuteen kotikaupunkiin tutustuminen on perheeltä jäänyt varsin vähiin. Zhao Lin työpäivä alkaa aamulla kello 7 ja kotiin hän lähtee vasta iltakahdeksalta.

- Pitkien työpäivien lisäksi kielitaidottomuus on iso haaste, kun yhteydenpito pankkeihin ja vakuutusyhtiöihin on välttämätöntä.

Arkiaskareita sujuvoittaa neljä kiinalaista työntekijää, jotka Zhao Li on pystynyt työllistämään ravintolaansa. Joka päivä tiimi loihtii buffetiin tarjolle noin 20-30 erilaista sushia sekä lämmintä ruokaa aasialaisesta keittiöstä. Susheja menee nyt myyntiin myös paikallisten ruokakauppojen hyllyille.

- Toivon, että selviämme korona-ajoista ja voin jäädä rakentamaan perheellemme elämää Rovaniemellä. Paikalliset asiakkaat ovat meille hyvin tärkeitä ja uskon myös, että matkailijat palaavat ja ravintolassamme on taas yhtä vilkasta kuin avajaisten aikoihin.

Jaa sivu