Aiheeseen liittyvät uutiset

Yrittäjä! Tee koronavuoden vastuullisuusteko ja tarjoa kesätyö opiskelijalle

Julkaistu 12.3.2021 9:37

Työnantajat palkkaavat koronaepidemian takia huomattavasti vähemmän kesätyöntekijöitä. Monien opiskelijoiden valmistuminen onkin viivästynyt sen vuoksi, että opintoihin kuuluvaa harjoittelupaikkaa on mahdotonta saada. Vastuullisesti toimiva yrittäjä tarjoaa tänäkin kesänä opiskelijalle mahdollisuutta kesätyöhön. Kesätyöntekijät ovat tulevaisuuden tekijöitä.

Asiantuntija työssään uutiskuva.jpg
KUVA: Lapin AMK

Opiskelijalle harjoittelupaikan hankkiminen on yksi vuoden jännittävimmistä asioista. Suuri osa opiskelijoista yhdistää kesätyön ja harjoittelun toisiinsa ja on liikkeellä juuri nyt.

Elinkeinoelämän Keskusliiton asettamana tavoitteena on saada vuosittain tarjolle noin 130 000 kesätyöpaikkaa. Tänä vuonna paikkoja tullaan jakamaan vähemmän, mutta rajoitusten todelliset seuraukset selviävät vasta syksyllä. Koronatilanne elää nopeasti ja vaikeuttaa usean yrityksen mahdollisuuksia tehdä resurssisuunnittelua. Epidemian eteneminen muuttaa nopeasti sitä, kuinka paljon kesätyöpaikkoja on tulossa tarjolle. Tarjolla oleviin töihin vaikuttaa niin rajoitusten kuin rokotustenkin eteneminen.

Kesätyöpaikat ovat vähissä myös kunnissa, jotka ovat joutuneet suurelta osin siirtymään etätyöhön. Kunnissa on ennen koronaa ollut vuosittain tarjolla noin 45 000 kesätyöpaikkaa. Useat kunnat ja kaupungit jakavat myös tänä vuonna kesätyöseteleitä 15–19-vuotiaille työnhakijoille, mikä osaltaan tukee nuorten työllistymistä alueen yrityksiin.

Koronaepidemian aiheuttama epävarmuus näkyi myös tammikuun lopussa järjestetyillä, Lapin oppilaitosten yhteisillä Mätsis-rekrymessuilla, jossa kesätyötä tarjoavat yritykset ja hakijat kohtasivat. Vaikka messut olivat verkossa, oli hakijalla mahdollisuus esitellä videokuvan välityksellä omaa osaamista ja esittää työpaikkaan liittyviä kysymyksiä. Kesätyö- tai harjoittelupaikoista kiinnostuneita messuvieraita oli päivän aikana lähes 1400, mikä on huomattavasti enemmän kuin aikaisempina vuosina.

Työmarkkinatilanteen epävarmuus johtaa siihen, että jokainen kesätyö- tai harjoittelupaikka on vastuullisuusteko. Kesätyöpaikat ovat osaltaan merkittäviä siksi, että ne tarjoavat monelle nuorelle näiden ensimmäiset kokemukset opiskeltavasta alasta ja vaikuttavat siten merkittävästi ammatti-identiteetin syntymiseen. Kesätyöntekijät ovat tulevaisuuden tekijöitä.

Mitä enemmän panostetaan osaamiseen, perehdyttämiseen ja kouluttamiseen, maksaa se itsensä aika nopeasti takaisin. Kesätyössä työnantaja oppii tuntemaan harjoittelijan todella hyvin. Jossain vaiheessa matkaa on vain helppo todeta, että tämä ihminen sopii meidän tiimiin.

Olisiko yrityksellänne mahdollisuuksia tarttua haasteeseen ja tarjota kesätyö-, tai harjoittelukokemusta alan opiskelijalle?

Ilmianna itsesi palvelut@lapinamk.fi

Mirva Juntti, palvelupäällikkö, Lapin Ammattikorkeakoulu
Johanna Niemelä, puheenjohtaja, Rovaniemen Yrittäjät ry

Jaa sivu