Aiheeseen liittyvät uutiset

Uusia kasvoja: Marko Merkkiniemi on yrittäjien tukena omistajanvaihdoksissa

Julkaistu 18.1.2021 12:48

Omistajanvaihdoskoordinaattori -hankkeen projektipäällikkönä keskellä koronaa Lapin Yrittäjät ry:ssä työnsä aloittanut rovaniemeläinen Marko Merkkiniemi (40) uskoo, että yrittäjien luonnollisen ikääntymisen ohella juuri korona on osaltaan jouduttanut isoja päätöksiä. Elämäntyöstä luopuminen on yrittäjälle usein raskas prosessi, jossa kanssakulkija ja neuvonantaja on merkittävä tuki.

marko merkkiniemi.jpg
Marko Merkkiniemen toimisto on Rovaniemellä, mutta asiakkaina koko Lapin omistajanvaihdosta suunnittelevat ja toteuttavat yrittäjät.

Keskustelimme ensimmäisen kerran urallaan yrittäjäjärjestössä työskentelevän Marko Merkkiniemen kanssa muun muassa hänen omista vahvuuksistaan toimia yrittäjien tukena sekä omistajanvaihdoksiin iittyvistä haasteista.

10 kysymystä

1. Kerro muutamalla lauseella itsestäsi?
Olen kansainvälisen kaupan MBA. Aiemmin olen valmistunut myös tradenomiksi sekä suorittanut Yrittäjän ammattitutkinnon. Työurallani olen toiminut erilaisissa kehitystehtävissä isoissa ja pienissä yrityksissä sekä kunnan elinkeinoyhtiössä. Olen myös toiminut itse yrittäjänä. Viimeisin työpaikkani oli ProAgriassa, jossa toimin yritysasiantuntijana.

2. Olet ehtinyt tehdä jo monenlaisia töitä. Mikä sai sinut hakeutumaan juuri yrittäjäjärjestön palvelukseen?
Yritysmaailma on aina ollut lähellä sydäntäni. Tästä syystä koen, että on kunnia saada työskennellä juuri Lapin yrittäjissä, joka on merkittävin yritysten edunvalvoja alueellamme. On myös kiinnostavaa saada aloittaa kaikkien aikojen ensimmäisenä omistajavaihdoskoordinaattorina. Voin luoda omaa työnkuvaani melko vapaasti ja pyrkiä kaikin tavoin helpottamaan omistajanvaihdosprosessia, joka on aina suuri ponnistus yrittäjälle.

3. Millainen kaupunki Rovaniemi on toimia yrittäjänä?
Oman näkemykseni mukaan Rovaniemi on yhteistyökykyinen ja - haluinen. Tämä ei ole mikään itsestäänselvyys. Uskon, että ilmapiiriin vaikuttaa kaupungin kansainvälisyys, hyvät kulkuyhteydet sekä laaja-alaiset koulutusmahdollisuudet. Näen Rovaniemessä myös innovatiivisuutta, mutta toivoisin Lappi-brändiä hyödynnettävän paremmin kaikilla muillakin aloilla kuin matkailussa.

4. Mikä on ydinosaamisaluettasi yrittäjien kanssa työskennellessäsi?
Kaupallinen taustani tuo minulle aika paljon henkilökohtaista kokemusta ja kykyä samaistua yrittäjän tilanteeseen sekä löytää siihen parhaat mahdolliset ratkaisut. Yrittäjyyden perusteet ovat hyvin hallussa. Omaan myös laajat verkostot, joista löytyy apua aina tarvittaessa. Ennen kaikkea pystyn varmasti olemaan yrittäjän henkisenä tukena niin yrityksestä luopumiseen liittyvässä päätöksenteossa kuin raskaassa henkisessä prosessissa. Myös yrityksen saaminen myyntikuntoon on osaamisaluettani.

5. Minkä verran Rovaniemellä on yrityksiä, joille omistajanvaihdos on seuraavien 1-2 vuoden aikana ajankohtaista?

Tarkkaa lukua ei tiedä kukaan, mutta on arvioitu, että Rovaniemellä noin parilla sadalla yrityksellä se on ajankohtaista - koko Lapissa jopa 3000:lla se on edessä seuraavan 10 vuoden aikana. Yleisin syy on yrittäjän ikääntyminen sekä se, että ei enää ole paloa eikä jaksamista, kun on koko elämänsä antanut yritykselleen. Joskus tulee luopumisen hetki ja tätä on selvästi korona jouduttanut. Olen saanut yhteydenottoja useammilta yrittäjiltä, joilla on koronan hiljentämässä arjessa ollut aikaa miettiä ja suunnitella omistajanvaihdosta kaikessa rauhassa.

6. Mikä on näkemyksesi mukaan haasteellisinta omistajanvaihdoksissa?
Kyllä se on se päätöksen syntyminen. Moni kipuilee vuosikausia sen kysymyksen äärellä, että myydäkö vai eikö. Yrityksen myyntikuntoon laittaminen ja siinä kunnossa pitäminen tuo usein koviakin haasteita. Teknisesti hankalin on sukupolvenvaihdos huonosti hoidetussa henkilöyhtiössä, jossa on useita omistajia.

7. Millaisen yrityksen kannattaa hakeutua neuvontaan sinun konttoriisi?
Kaikkien, joilla on omistajanvaihdos mielessä. Mieluummin yhteyttä kannattaa ottaa liian aikaisin kuin liian myöhään. Kun on ajoissa liikkeellä, ehtii miettiä ratkaisuja kaikessa rauhassa eikä ole liian väsynyt saamaan aikaa vievää myyntiprosessia maaliin.

8. Mitä kuuluu vapaa-aikaasi?
Olen metsäihminen. Tykkään kulkea lintumetsillä ja retkeillä erityisesti omissa metsissäni. Vien metsäretkille mielelläni myös 5- ja 7-vuotiaat tyttäreni.

9. Jos saisit nyt juuri markustaa minne tahansa, mikä olisi kohteesi?
Matkakuumetta alkaa olla, mutta olemme yrittäneet perheenä viettää mahdollisimman paljon aikaa kotosalla. Jos saisi taas vapaasti reissata, lähtisimme varmasti Rukalle laskettelemaan. Ehkä myös historiadokumenttien sytyttämä kiinnostus Egyptiä kohtaan olisi hienoa käydä livenä kokemassa.

10. Millaisia terveisiä haluaisit lähettää keväällä valittaville uusille kaupunginvaltuutetuille?
Yrityspalvelut ovat elintärkeitä, sillä koko kaupungin elinvoima lähtee yrityksistä. Niistä ei saisi lähteä leikkaamaan. Toimivien yrityspalveluiden ansiosta koko kaupunki näyttäytyy mielenkiintoisena ja potentiaalisena sijoittumispaikkana muualta tuleville yrityksille.

Omistajanvaihdoskoordinaattori -hanke toteutetaan yhteistyössä Lapin kuntien kanssa ja sen päärahoitus tulee Euroopan aluekehitysrahastosta. Hanke päättyy 31.3.2023.

TIESITKÖ TÄSTÄ?
Lapin Yrittäjien omistajanvaihdospalveluiden webinaarisarja Teamsissa joka tiistai ajalla 2.2.-9.3.2021 klo 15-16.
LUE LISÄÄ JA ILMOITTAUDU TÄSTÄ LINKISTÄ

asiantuntijawebinaari_1_6 (1).png

Jaa sivu