Rovaniemen yhteisölliset co-working-tilat mahdollistavat monipaikkatyön: “Koronan jälkeen tarve kohtaamiselle on kasvanut”

Julkaistu 9.11.2022 9:38

Rovaniemeläinen co-working-tila Y_North on toiminut nyt kolme vuotta. Tilan ovat löytäneet niin vakiojäsenet kuin päiväkävijätkin. Myös Roihubina tunnettu yhteisöllinen toimistotila Rovakadulla jatkaa toimintaansa. Kiinteistön omistaja vuokraa jatkossakin Roihubin eri kokoisia toimistotiloja.

Y_North_Co-Working_1.jpeg
Y_Northin Aittatiellä sijaitsevassa co-working-tilassa on toimistotilaa, tapahtuma- ja kokoustiloja sekä studioksi muuntuva tila.
Arkiaamu Rovaniemen keskustan ja teollisuusalueen läheisyydessä sijaitsevalla Y_Northilla alkaa iloisilla huomenen toivotuksilla. Tilan vakiokäyttäjät toivottavat päiväkävijät tervetulleeksi ja keittiössä tuoksuu kahvi.

- On hienoa huomata, että kotimaisten kävijöiden lisäksi meille ovat tiensä löytäneet myös kansainväliset osaajat, iloitsee toimistopäällikkö Arja Filén.

Yksi Y_ Northin avauksesta asti vakituisesti tilassa tyoskennelleistä on Lapin yrittäjät ry, jonka työntekijöillä on käytössään vakituisesti neljä pöytäpaikkaa. Toimitusjohtaja Pirkka Salo on ollut erittäin tyytyväinen, vaikka hänelle itselleen omasta työhuoneesta luopuminen ja yhteistilaan sopeutuminen hieman ennakolta epäilyttivätkin.

- Tämä toimii todella hyvin. Tiimimme työ on sellaista, että harvoin kaikki neljä olisivat yhtä aikaa toimistolla. On mukavaa, kun täältä kuitenkin löytää aina halutessaan aamukahvi- ja juttuseuraa, Salo kehuu.

Samassa rakennuksessa sijaitseva Y_Northin tapahtumatila on ollut sekin yrittäjäjärjestön tarpeisiin toimiva ratkaisu.

- Olemme järjestäneet täällä yrittäjätapahtumia, joita korona-aikana tosin on ollut vähemmän. On niin vaivatonta, kun tilat tapahtumille löytyvät saman katon alta, Pirkka Salo toteaa.

Päivä- ja sarjalipuilla kysyntää

Päivälippukävijöitä Y_Northilla on erityisesti loma-aikoina. Co-working-tila mahdollistaa monipaikkatyön, ja esimerkiksi kansainväliset matkailijat usein yhdistävät lomailua ja työtä. Suomesta tilaa hyödyntävät erityisesti isot IT-talot sekä freelancerit ja yksinyrittäjät. Tilassa työskentelee myös muun muassa varainhoitajia, insinöörejä sekä startup-yrittäjiä. Tilassa työskentelevien välille on syntynyt myös yhteistyötä.

- Koronarajoitusten hellittäessä ja uuden globaalin tilanteen edessä ihmiset tekevät mielellään töitä kodin ulkopuolella ja kaipaavat yhteisöllisyyttä. Erityisesti ensikertalaiset ovat usein iloisen yllättyneitä siitä, kuinka tehokkaalta työnteko on tuntunut työtilassa. Selvästi pitkän etäilyajan jälkeen on tarve ajatusten vaihdolle ja spontaaneille kohtaamisille. Tämä näkyy esimerkiksi sarjalippujen kysynnässä, kun moni haluaa myös kodin ulkopuolella olevan työpisteen ja työyhteisön, Filén kertoo.

Yhteisöllinen työtila on rovaniemeläisen Flatlight Creative Housen perustama ja ylläpitämä. Ajatus tilasta syntyi, kun muuttuneet työn tekemisen tavat tunnistettiin jo vuosia sitten. Y-Northista on kasvanut työtilan lisäksi kontaktipiste myös potentiaalisten osaajien houkutteluun.

- Työtilamme on konkreettinen kokemus Lapissa työskentelystä. Moni ihastuu pohjoiseen, mutta miksei Y_Northin konseptia voisi laajentaa muuallekin, pohtii Flatlight Creative Housen perustaja ja toimitusjohtaja Miikka Niemi.

Roihub jatkaa keskellä kaupunkia

Rovakadulla sijaitsevaa, Roihubina tunnettua yhteisöllistä tilaa toimistoineen ja yhteiskäyttötiloineen vuokraa nykyään kiinteistön omistaja, Lapin metallikierrätys Oy. Aiemmin vuokranantajana tilassa toimi Rovaseudun Markkinakiinteistöt Oy, mutta yhtiö ei omistanut toimitilaa.

- Meille oli itsestään selvää, että haluamme tarjota kaupungin keskustasta huippusijainnilla toimistotiloja paikallisille yrittäjille, kertoo uuden vuokranantajan edustaja Jarna Pyhäjärvi.

Pyhäjärven mukaan aiempien vuokralaisten kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta tilojen toimivuuden ja yhteisöllisyyden kannalta Roihubille on edelleen paikka kaupungin liiketilojen tarjonnassa.

Roihubin tiloissa toimistohuoneiden koko vaihtelee noin 8 ja 20 neliön välillä. Yritysten kasvaessa ja kehittyessä yhteisön sisällä on helppo muuttaa isompiin tiloihin. Toimistotilojen neliöperusteinen vuokra sisältää siivouksen, nettiyhteyden sekä yhteisen neuvotteluhuoneen vapaan käytön. Tiloissa on myös vuokralaisten käytössä lounge-tila sekä yhteinen keittiö ja ruokailutila.

Roihubin toimistotilojen kysyntä on ollut vilkasta, vaikka toistaiseksi julkista markkinointia ei ole ehditty aloittaa.

- Puskaradio on osoittanut voimansa tässäkin asiassa, iloitsee Jarna Pyhäjärvi.

“Muuntojoustavuus on tulevaisuutta myös Rovaniemellä”

Rovaseudun Markkinakiinteistöt Oy:n tehtävänä on auttaa yrittäjiä löytämään tarvitsemansa toimi- ja tuotantotilat Rovaniemeltä. Yhtiön uutena toimitusjohtajana elokuussa 2022 aloittanut Antti Herajärvi on todella kiinnostunut olemaan jatkossa mukana hankkeissa, joissa etsitään yrityksille muuntojoustavia tiloja.

- Aihe on erittäin kuuma kiinteistöalalla. Tulevaisuutta ovat hybdiritilat, jotka voivat esimerkiksi kasvaa yrityksen tarpeiden mukana. Vanhat perinteiset toimistot ovat jäämässä taka-alalle, Herajärvi toteaa.

Hän kertoo, että Rovaniemellä keskustelut ovat jo käynnissä uusista, muuntojoustavista tiloista.

- Vaikka Rovaseudun Markkinakiinteistöjen aiemmin isännöimä Rovakadun Roihub-toimistohotelli siirtyikin uuden yrittäjän vetovastuulle, on meillä pohdinnassa parikin eri tyyppistä, muunneltavaa toimistotilaa täydentämään kaupungin tarjontaa tulevaisuudessa.

MIKÄ?

Y_North
- Aittatiellä sijaitseva co-working-tila, jossa on toimistotilaa, tapahtuma- ja kokoustiloja sekä studioksi muuntuva tila.
- Perustettu 2019.
- Tällä hetkellä tilassa vakituisesti ovat Flatlight Creative House, Arctic Factory, Gisica, JP Koivisto, Kaltio Creative, Kuukkeli Creations, Lapin Yrittäjät ry, Outokaira tuottamhan ry, Treeform, Y4 Works
https://y-north.com/fi/

Roihub
- Osoitteessa Rovakatu 17 (3.krs) entisessä Nordean talossa.
- Yritykset vuokraavat toimistohuoneita jakaen yhteiset tilat kuten neuvotteluhuoneen ja yleiset tilat.
- Vuokrattavia erikokoisia toimistohuoneita 13 kpl.
- Tiloja vuokraa kiinteistön omistaja Lapin metallikierrätys Oy.
- Vapaita tiloja voi tiedustella: Jarna Pyhäjärvi puh. 050 343 1190 jarna@lapinmetallikierratys.fi
Y_North_Co-Working_6.jpeg
Selvästi pitkän etäilyajan jälkeen on tarve ajatusten vaihdolle ja spontaaneille kohtaamisille. Kuva Y_Northin tiloista.

Jaa sivu