Rovaniemellä on kehitetty mullistava kuntoutusmenetelmä - Mestari ja hänen oppipoikansa tuntevat selän

Julkaistu 12.4.2021 16:30

Rovaniemelle matkustetaan muistakin syistä kuin tasokkaiden matkailuelämysten houkuttamana. Ei ole harvinaista, että selkäkivuista kärsivä majoittuu paikalliseen hotelliin tai Airbnb-asuntoon kolmeksi viikoksi saadakseen apua selkävaivoihin rovaniemeläisen Mikko Patrikaisen kehittämän kuntoutuskonseptin, Fysial Methodin avulla. Fysialin selkäkuureille on nyt etätyöaikoina kovempi kysyntä kuin koskaan. Oppipoika Joona Juola tuli Patrikaisen apukäsiksi H-hetkellä.

IMG_2591.jpg
Mikko Patrikainen opastaa Joona Juolaa ristikkäistaljalla, joka on Fysialissa ahkerimmassa käytössä, kun selän kuntouttavia liikkeitä tehdään.

“Nyt, kun ihmiset tekevät yhä enemmän töitä kotioloissa, voivat väärät työasennot ja yksipuolinen kuormitus helposti sekoittaa lihasaistirefleksisysteemin. Tästä seuraa selkäongelmia. Kehittämässäni metodissa liikeharjoittelu ja manuaalinen terapia yhdistyvät ja tämä yhdistelmä palauttaa ja korjaa systeemin takaisin oikeaa järjestykseen", selittää Mikko Patrikainen, Fysial Method -mestari itse.

Urheilua seuraavat rovaniemeläiset voivat muistaa Patrikaisen kaupungin yleisurheilun kultavuosilta 1990-luvulta, jolloin Lapin Lukon Top Team -juoksutalli jylläsi miesten 4 x 800 metrin viestimatkoilla. Tänä päivänä Rovaniemellä vaatekauppiaana toimivan Esko Parpalan ja Santasportilla uraa tekevän Heikki Keskitalon lisäksi 800 metrin kunniaa Lapin Lukolle juoksi myös Mikko Patrikainen.

- Heikki Keskitalo on merkittävässä roolissa senkin kanssa, että työskentelen edelleen kiinteästi suomalaisen huippu-urheilun parissa. Hän pyysi minua mukaan sparraamaan juoksija Wilson Kirwaa, jonka henkilökohtaisena huoltajana ja sparraajana työskentelin vuodet 1999-2005. Kumparelaskun maajoukkueen fysioterapeuttina toimin vuosina 2005-2015. Minulla on takana jo kolmet olympialaiset, useat MM-kisat sekä lukuisa määrä maailmancupin osakilpailuja, kertoo Patrikainen.

Selän kuntouttamisesta Mikko kiinnostui jo opiskeluaikoina ja teki siitä lopputyön, joka on ainoa laatuaan Lapin ammattikorkeakoulussa ja koko Suomessa.

Nyt 15 vuoden kokemuksella olen koonnut Fysial Methodiini parhaita paloja sekä itäblokin maissa perinteisesti käytetyistä metodeista että perinteisestä fysioterapiasta. Itse olen kouluttautunut koko ajan lisää sekä yhdessä urheilulääkäri Harri Hakkaraisen kanssa kehittänyt metodista laajan koulutuspaketin.

- Korona keskeytti koulutukset, mutta työ jatkuu - toivottavasti pian.

Joona teki vaikutuksen

Rovaniemellä Mikko Patrikainen on pyörittänyt Fysial-yritystään vuodesta 2007. Hänellä käy alan opiskelijoita säännöllisesti harjoittelemassa. Tuoreimpana tulokkaana harjoitteluun tullut Joona Juola onnistui lunastamaan paikkansa mestarin työparina.

Vasta jouluna 2020 Lapin ammattikorkeakouusta fysioterapeutiksi valmistunut Joona tekee nyt töitä omalla toiminimellä Fysialissa. Mestarin kehittämä metodikin on hallussa.

- Yhdistän Fysial Methodin liikkeitä omaan osaamiseeni. Olen todella kiinnostunut myös teoriasta metodin taustalla. Lihasaistirefleksien hyödyntäminen selän kuntoutuksessa on nerokasta, sillä näitä liikkeitä voi tehdä vaikka olisi kuinka pahaksi äitynyt selkä, Joona sanoo.

Ketä?

Mestari: Mikko Patrikainen
- Fysialin perustaja ja koulutukselta fysioterapeutti.
- Opiskellut urheiluhierojaksi, käynyt kuntovalmentajakurssin ja suorittanut liikuntalääketieteen opintoja cum laude tasolla.
- Erikoisosaaminen Fysial Method eli menetelmä, joka on suunnattu selän kuntoutukseen.
- Työskennellyt myös urheilun parissa viimeiset 16 vuotta. Toiminut Urheiluliitossa mailereiden maajoukkueen hierojana vuodet 1999-2003 sekä Wilson Kirwan henkilökohtaisena huoltajana ja sparraajana vuodet 1999-2005. Vuodesta 2005 lähtien kumparelaskun maajoukkueen fysioterapeuttina Ski Sport Finlandissa.

Oppipoika: Joona Juola
- Tuli Fysialiin harjoittelijaksi ja työskentelee nyt toimitiloissa kokoaikaisesti palveluinaan fysioterapia ja hierontapalvelut.
- Koulutukselta fysioterapeutti ja urheiluhieroja. Valmistui vuonna 2017 koulutetuksi hierojaksi ja jatkoi fysioterapian opintoihin. Urheiluhierojan töitä ammatinharjoittajana koko opintojen ajan.
- Osaaminen fysioterapiassa painottuu tuki- ja liikuntaelinsairauksien hoitoon sekä leikkauksen jälkeiseen kuntoutukseen ja urheilijan lihashuoltoon. mutta käyttää osana kokonaisuutta.myös monipuolisesti manuaalisia hoitokeinoja, kuten hierontaa ja nivelten mobilisointi.
- Liikuntataustaa jääkiekon ja kuntosaliharrastuksen parissa.

Mikä?

FYSIAL METHOD
Muscle-Tendon Reseptor Based Rehabilitation Method

Tämä menetelmä on tarkoitettu erityisesti epäspesifin selkäkivun kuntoutukseen. Menetelmä perustuu lihasjänneaistien hyödyntämiseen liikeharjoittelussa ja tätä tukevaan manuaaliseen terapiaan. Ideana on palauttaa toimintakyky yksilöllisellä biomekaanisella liikkeiden järjestelmällä, missä hyödynnetään proprioseptiikkaa ja erityisesti sen lihasaistin osia. Tällä on pitkät perinteet Itä-Euroopassa- erityisesti Venäjällä, mutta Suomessa sitä on toteutettu varsin vähän. Kokemuksia on lähinnä MET- ja PDF-tyyppisten venytysmetodien käytöstä. Fysial Method-konseptiin on luotu tutkittuun tietoon perustuva teoreettinen tausta ja kolmiportainen koulutusjärjestelmä. Fysialin yli 15 vuoden kokemus asiakkaiden toimintakyvyn paranemisen osalta on merkittävää.

Erittäin harvat toiminnalliset harjoitus- tai kuntoutusmenetelmät huomioivat riittävästi sitä, että valtaosa epäspesifistä selkäkivusta aiheutuu lannerangan toiminnallisista häiriöistä alueen tukilihaksissa. Kaikki alaselän lihakset (erityisesti multifidukset) sekä lantion ja alaraajojen lihakset sisältävät runsaasti lihasaisteja, varsinkin lihassukkuloita. Niiden tärkein tehtävä on säädellä lihastonusta ja viestittää nopeita reflektorisia, jopa alitajuisia lihassupistuksia korjatakseen mahdollisen virheasennon. Lihasaisti-informaatiolla voi joskus olla taipumus aiheuttaa kramppeja, spasmeja ja vääristyneitä lihassupistusmalleja, jos lihasaistien asetukset ovat ajautuneet vääriksi. Tämän voi aiheuttaa vamma, pitkittynyt kipu, runsas istuminen tai huonot työasennot. Menetelmä hyödyntää kehossa automaatiotasolla toimivia säätelyjärjestelmiä, jotka pyrkivät saavuttamaan kehossa homeostaasin. Yksi olennaisimmista säätelyjärjestelmistä tuki-ja liikuntaelinten osalta on proprioseptinen järjestelmä.

Proprioseptiikan harjoittamisen on todettu parantavan huomattavasti kipua, liikerataa, lihasvoimaa sekä proprioseptiivistä käsitystä ihmisillä, joilla on todettu pitkäaikaisia kiputiloja. Lihassukkula, Golgin jänne-elin, nivelaistit ja keskushermoston sekä aistien ja toimivien lihasten välillä kulkevat hermot ja niiden yhdyshermot muodostavat tämän kuntoutusmetodin olennaisimmat osat. Venytysrefleksin ja venytyskaaren ymmärtäminen toimii perustana menetelmän ymmärtämiseksi.

Fysial Method kuntoutukseen liittyvissä ristikkäistalja- tai kumiköysiharjoitteissa(CEASE) tämä teoria toteutuu erinomaisesti. Harjoitteissa huomioidaan myös liikkeen turvallisuus välilevyjen kannalta ja optimaaliset traktio- ja venytyskuormitukset harjoitettavaa lihasta, lihasryhmää ja lanneselkää ajatellen. MET-menetelmä perustuu myös reflektorisiin reaktioihin. Muscle-Tendon Reseptor Based Rehabilitation Method on kuitenkin monipuolisempi, ottaen huomioon myös kehon toisen puolen ja metodin perustana on kontrolloitu liike. Manuaalinen käsittely menetelmässä perustuu kipu eli trigger-pisteiden mobilisointiin. Nykytutkimuksien valossa nämä pisteet ovat ärtyneitä lihassukkuloita.

Metodin esittelyteksti: Fysioterapeutti Mikko Patrikainen

patrikainen.jpg
Mestarin opeissa pääsee sisälle lihasaistirefleksien maailmaan.

Jaa sivu