Rovaniemellä on jo yli 20 paikallista ja persoonallista design- ja lahjatavaraputiikkia

Julkaistu 18.12.2020 12:25

Arctic Design Week ja Rovaniemi arktisena pääkaupunkina ovat vastanneet tämän päivän kuluttajien kasvavaan kiinnostukseen paikallisia ja kotimaisia tuotteita kohtaan kartoittamalla kaupungin persoonalliset designputiikit. Rovaniemeltä löytyi yli 20 designiin, lahjatavaroihin ja käsitöihin erikoistunutta liikettä, joiden löytäminen halutaan tehdä jatkossa helpommaksi sekä matkailijoille että paikallisille.

karoliina erkinjuntti.JPG
Muotoilija Karoliina Erkinjuntti on ilahtunut siitä, että muotoiluviikko tekee designputiikeista helpommin löydettäviä. Kuvan tarjotin on yksi hänen suosituista, Rovaniemi-teemaisista tuotteistaan.

- Olemme nyt koonneet putiikkeja Arctic Design Weekin verkkosivuille, mutta jo tammikuussa 2021 julkaisemme printtimateriaalia sekä mobiilisovelluksen, jonka avulla kaupunkimme mahtava designshoppien tarjonta tulee näkyvämmäksi ja löydettävämmäksi, kertoo Arctic Design Weekin tuottaja Taina Torvela Business Rovaniemestä.

Paikallisille muotoilijoille ja käsityöntekijöille putiikit tarjoavat tärkeitä jälleenmyyntipaikkoja. Kysynnän lisääntyminen innostaa puolestaan luomaan yhä uusia, uniikkeja tuotteita. Esimerkiksi Rovaniemi-aiheisten tuotteiden valikoima on monipuolistunut vuosi vuodelta.

Ensimmäisenä Rovaniemen maisemat tuotteisiinsa toi paikallinen muotoilija Karoliina Erkinjuntti.

- Sain toteuttaa Cafe Bar 21:lle terassille Rovaniemen tutuista maamerkeistä seinämaalauksen ja samalla ilmeellä kahvilalle oman emalimukin, josta tuli todellinen hittituote. Sen jälkeen sarja on kasvanut metrikankailla, tarjottimilla, keittiöpyyhkeillä, tyynynpäällisillä, sisustustyynyillä ja erilaisilla mukeilla, kertoo Karoliina Erkinjuntti.

Erkinjuntti on töissä käsityölalan erikoisneuvojana ja myyjänä Taito-Lapissa. Käsityöhön ja designiin erikoistunut myymälä on muuttanut kesällä 2019 Valtakadulta Kauppatorin laidalle.

- On todella hienoa, että muotoiluviikko tekee kartan ja mobiilisovelluksen. Se helpottaa meidän ja muidenkin kaupungin putiikkien löytymistä ja saavutettavuutta, Erkinjuntti kiittelee.

lauri.jpg

Myös kaupungin pisimmät matkamuistoperinteet omaavalle Lauri-tuotteiden myymälälle ja verstaalle sovellus tulee tarpeeseen. Kultaseppä Johannes Laurin jo vuonna 1924 Pohjolankadulle perustama Lauri-paja toimii edelleen, vaikka itse Lauri-talo on muuttunut majoituskohteeksi. Moni ei tätä tiedä.

- Kyllä tänne pitää osata varta vasten tulla. Onneksi omassa verstaassamme poronsarvesta, visakoivusta ja raidanjuuripahkasta käsinvalmistetut lahjatavarat tunnetaan. Lisäkauppaa saadaksemme olemme avaamassa myös omaa nettikauppaa, kertoo mestari Jouko Hiltunen, joka työskennellyt verstaalla jo 17 vuotta.

Hiltunen kunnioittaa työssään saamelaisten käsitöiden vanhoja perinteitä. Korkealaatuisten tuotteiden perustana ovat yksinomaan uusiutuvat materiaalit: poronsarvi, poronnahka, kalannahka ja lappilainen puu. Tällaisten esineiden arvo ei laske vuosienkaan jälkeen.

Maailman pohjoisin Arctic Design Week järjestetään 22.-28.3.2021
www.arcticdesignweek.fi


VALKKO Shop.jpg
Paikalliseen ja suomalaiseen designiin erikoistunut Valkko on muuttanut kävelykadulle entisen Ropsin bingon tiloihin.

Jaa sivu