Rovaniemeläinen CVT-laulunopettaja Sari Sanneli Alakulppi: ”Kaikki tarvitsevat ääntään - voin auttaa opettajia, näyttelijöitä, yritysjohtajia, poliitikkoja, urheiluvalmentajia ja luennoitsijoita”

Julkaistu 5.8.2021 13:01

Äänenkäyttö ei ole kiinni synnynnäisestä lahjakkuudesta, toisin kuin luullaan. Taidokkaan äänenkäytön ja laulutaidon voi oppia kuka hyvänsä. Näin vakuuttaa rovaniemeläinen muusikko, laulaja, johtava kanttori, kuoronjohtaja ja CVT-tekniikan valtuutettu laulunopettaja Sari Alakulppi, taiteilija- ja lempinimeltään Sanneli.

15695a2a-8caa-41a2-ac3d-06d27a7dfe3a.jpg

Monia ihmisiä on nöyryytetty koulun musiikkitunnilla luokan edessä, jos ei ole laulanut nuotilleen ja kauniisti.

- Eräskin oppilaani kertoi kansakoulussa musiikinopettajan sanoneen oppilaalleen, että saat viisi jos et laula, mutta neljä jos laulat. Tällaisesta kokemuksesta jää elinikäiset traumat. Ihminen on huonon kokemuksen perustella päättänyt, ettei osaa laulaa. Hän on alkanut välttää laulamista ja on visusti siinä uskossa, ettei tosiaankaan osaa laulaa. Tämä ei välttämättä kuitenkaan pidä paikkaansa, sanoo Sari Alakulppi.

Sannelin ratkaisu laulu- ja ääniongelmiin on hänen opettamansa CVT. Se tulee sanoista Complete Vocal Technique. Tekniikan on kehittänyt tanskalainen Cathrine Sadolin. Se on työkalupakki, jonka avulla kuka tahansa voi oppia laulamaan opettelemalla oikean äänenkäytön tekniikan.

- Tekniikka opettaa, miten ääntä käytetään terveellä tavalla. Se soveltuu kaikille äänityöläisille niin opettajille, näyttelijöille, poliitikoille, urheiluselostajille, luennoitsijoille, oopperalaulajille kuin karaokeharrastajillekin. Sen avulla ääni kestää, selittää Sanneli.

Kenelle ja miksi?

- Opetan kaiken tasoisia laulajia vasta-alkajista pitkälle edenneisiin sekä ammattilaisiin. Opetukseni pitää sisällään myös säröjen, urinoiden ja örinöiden haltuunoton, joita mikään muu metodi ei kattavasti opeta, huomauttaa Sanneli.

Hän on ansioitunut musiikkialan ammattilainen, joka on valmistunut kahdesti musiikin maisteriksi Sibelius Akatemian kirkkomusiikin osastolta vuonna 2003 ja orkesterin- ja kuoronjohdon osastolta vuonna 2004. Lisäksi hän on täydentänyt opintojaan muun muassa Oulunkylän Pop/Jazz-opistossa sekä Järvenpään seurakuntaopiston Artisti-linjalla. Hän on työskennellyt myös tanssimuusikkona, musiikinopettajana kansalaisopistoissa sekä kanttorina useissa seurakunnissa. Nykyisin hän toimii Rovaniemen seurakunnan johtavana kanttorina.

Sanneli ihastui CVT-tekniikkaan sen loogisuuden ja toimivuuden takia. Hän hankki CVT-laulunopettajan pätevyyden Tanskassa Kööpenhaminassa. CVT-pätevöityneitä opettajia on Suomessa jo noin 50. Maailmalla CVT on vielä toistaiseksi tunnetumpi kuin Suomessa.

CVT-tekniikan opettelusta hyötyvät niin ammattilaiset kuin harrastajatkin. Sannelin asiakkaissa on sekä innokkaita harrastajalaulajia että pätevöityneitä äänityöläisiä, jotka käyttävät ääntä työkseen. Heidän huolensa on yleensä äänen kestävyydessä.
Sanneli haluaa rohkaista ja innostaa sellaisia ihmisiä laulamaan, jotka eivät mielestään osaa.

- Laulamisen oppiminen on helpompaa kuin moni kuvitteleekaan. Perustekniikan periaatteet voi oppia parissa päivässä.

Lisätietoja:
Sari Sanneli Alakulppi
050 356 2425
salakulppi@hotmail.com
Lisätietoja: www.singwell.fi

Linkki CVT-tekniikkaan TÄSSÄ

04e10dcb-15ba-40ae-9df5-5f050b636f94.jpg
Sanneli on innostava opettaja. Kuva: Pekka Hartikainen.

Jaa sivu