Proteesien valmistus aloitettiin Rovaniemellä - Ensimmäinen asiakas oli jalkansa menettänyt Sissi-poro

Julkaistu 20.4.2021 16:04

Rovaniemeläinen ApuLappi tunnetaan koko Lapin maakunnassa erityisjalkineistaan ja ortooseistaan, mutta paljon kysyttyjen proteesien valmistamiseen yrityksellä ei ole jäänyt aikaa. Ei ennen koronaa. Pandemian suljettua yrityksen asiakkaat koteihinsa aikaa jäi uuden suunnitteluun. Silloin yrittäjä Kaisa Repo sai ajoitukseltaan ja sisällöltään hyvin yllättävän yhteydenoton: Sevettijärvellä 2-vuotias pihaporo Sissi tarvitsisi koparaproteesin.

NoSePoro.jpg

- Luulin puhelua ensin vitsiksi, mutta pian kävi ilmi, että tosissaan luurin päässä ollaan. Entiselle työpaikalleni Helsinkiin oli tullut yhteydenotto, jossa tiedusteltiin olisiko mahdollista valmistaa koparaproteesi jalkansa menettäneelle porolle. Helsingissä tiedettiin, että juuri aloittelemme proteesin valmistusta, joten he päättivät välittää viestin meille, kertoo Kaisa Repo.

Hellyyttävä viesti Sissi-poron omistaja Arja Salolta kuului näin:
"Onko vuongelitytöllemme mahdollista valmistaa koparaproteesia? Meille hyvin rakas pihaporo oli loukkaantunut kesällä ja löysimme sen talvella yksin kolmejalkaisena erämaasta. Ajattelin, että hän voisi olla meidän pihaporona loppuelämänsä, jos vain saisi apua toisen etujalan puuttuvaan palaseen. Etujalka on poikki polven alapuolelta, Voisitteko auttaa tässä tapauksessa?”

Viestissä oli mukana myös kuvia ja video porosta, joka jalan puutetta lukuun ottamatta näytti oikein hyvinvoivalta.

Ehkä maailman ensimmäinen koparaproteesi

Alkoi tehokas suunnittelutyö ja jo huhtikuun puolivälissä ApuLapin joukko ajeli Sevettijärvelle.

- Meillä oli mukanamme kenties maailman ensimmäinen koparaproteesi. Matkalla jännitti kovasti, sillä toimiakseen proteesin pitää istua paremmin kuin sukka. Ja tietenkin myös poron pitää olla halukas yhteistyöhön, kertoo Repo.

Omistaja oli on fiksu ja totutellut Sissi-poroa tulevaan käsittelyyn pukemalla porolle useasti sukan, joka toimi myös jalan lämmittimenä kovilla pakkasilla. Tämä oli tärkeää, sillä mitan ottoa varten jouduttiin ajelemaan koparasta karvat pois.

Proteesin pukeminen onnistuikin yllättävän hyvin ja kyynelhän siinä vierähti, kun Sissi otti koparalla ensimmäiset hapuilevat askeleet. Tunnin kuluttua poro seisoi jalalla jo suorassa ja näytti tottuvan uuteen apuvälineeseen yllättävän nopeasti.

ApuLappi jatkaa proteesien valmistusta ihmisasiakkailleen. Tuoreimmat terveiset Sevettijärveltä lämmittävät heidän mieltään pitkään.

- Sissi on pieni taistelija, joka selvisi yksin erämaassa traagisesta kohtalosta ja petojen kynsistä. Näin sisukkaan tytön tulee ansaita elää! Tällä hetkellä se harjoittelee pari kolme tuntia päivässä proteesin kanssa ja kaikki sujuu hienosti. Haluan kiittää nopeasta yhteistyöstä näitä huippuammattilaisia, jotka tekevät arvokasta työtä niin ihmisille kuin eläimille, Sissi-poron omistaja Arja Salo kiittelee.

Jaa sivu