Rovaniemen kaupungin Arctic Sport & Wellbeing Hub-hanke kokosi lokakuun lopussa yhteen alueen yrityksiä, jotka ovat kiinnostuneet lumettoman ajan tarinan ja matkailupalveluiden kehittämisestä. Yhteistyössä on kaupungin ja yritysten lisäksi mukana Lapin yliopisto, Lapin ammattikorkeakoulu, Lapin urheiluopisto Santasport, Luonnonvarakeskus sekä muita kumppaneita ja sen tarkoituksena on tukea matkailun kestävää kasvua tasapainoisella tavalla alueen ihmisten ja ympäristön kanssa.
Työpajassa oltiin yhtä mieltä siitä, että kestävien matkailupalveluiden ytimessä tulee olla pohjoinen elämäntapa, joka on sopusoinnussa luonnon ja vuodenaikojen kanssa. Pienille ryhmille suunnattuja sulan maan ajan laadukkaita palveluita on jo nyt jonkun verran tarjolla, mutta lisää yhteistyötä ja yhteistyökumppaneita tarvitaan. Tilaisuudessa työstettiin lumettoman ajan tarinaa, joka osaltaan auttaa hahmottamaan palveluiden kehittämisen tarvetta ja mahdollisuuksia.
Työpajassa kaupungin sitoutumisesta yhteiseen kehittämiseen kertoi Rovaniemen kaupungin sivistys- ja hyvinvointipalvelujen toimialajohtaja Antti Lassila, joka puheenvuorossaan linjasi yhteistyön tavoitteeksi sen, että Rovaniemelle muodostuisi liikunta-, urheilu-, hyvinvointi-, matkailu ja teknologiayritysten innovaatiokeskittymä. “Meillä on erinomaiset luonnonolosuhteet, suorituspaikat ja testilaboratoriot kestävien tuotteiden ja palveluiden tarjoamiseksi kaupunkilaisille ja matkailijoille ympärivuotisesti”, hän muistutti, ja kutsui yrityksiä mukaan rakentamaan kokonaisuutta, joka houkuttelee osaamista ja investointeja myös kansainvälisiltä markkinoilta.
Myös Lapin yliopiston rehtori Antti Syväjärvi korosti keskittymän merkitystä alueelle. ”Innovaatiokeskittymä toteuttaa useita Lapin korkeakoulukonsernin strategisia tavoitteita. Se tuo Lapin yliopiston ja Lapin ammattikorkeakoulun tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopalvelut yritysten käyttöön koko alueen elinvoimaa ja hyvinvointia lisäävällä tavalla. Samalla se voisi toimia alustana yliopiston ja ammattikorkeakoulun tutkimus- ja koulutusosaamisen viemiseen käytäntöön sekä kanavana yritysten ja yhteiskunnan tarpeiden tunnistamiseen uuden osaamisen kehittämiseksi.”
Työpajaan osallistuneiden yrittäjien päällimmäisenä toiveena oli yhteistyömahdollisuudet sekä muiden yritysten, että julkisten toimijoiden kanssa. Laenlammen tilan yrittäjä Suvi Männikkö näki tarvetta kasvavan luontomatkailun reittikehittämisen suhteen. ”Meidän ratsastusvaelluksille on osallistunut useita suomalaisia ja ulkomaalaisia perheitä, jotka ovat haltioituneet upeista vaaramaisemista yöttömässä yössä. Kasvava luontomatkailu tulisi kuitenkin ohjata turvallisille ja sallituille reiteille, joista kootaan parhaillaan tietoa Luonnonvarakeskuksen ja alueen yritysten yhteistyönä.” hän kertoi.
Reittien merkityksestä puhui myös pyörämatkailun pioneeri Johannes Perkkiö Roll Outdoorsilta, jonka mielestä Pajakylän ja Ounasvaaran uudet pyöräreitit olivat mainio esimerkki siitä, miten kaupunki voi edistää pyöräilyn palvelutarjonnan laajentumista niin, että siitä hyötyvät niin matkailijat kuin myös paikalliset yritykset ja asukkaat. ”Palvelujen tuotteistaminen useamman yrityksen kesken vaatii kuitenkin meiltä yrittäjiltä uudenlaista asennetta, osaamista ja aikaresursseja”, arvioi Perkkiö.
Myös Lapin urheiluopiston valmennuskeskuspäällikkö Eero Hietanen painotti yhteistyöstä saatavaa hyötyä ja painotti mm. uuden rullahiihtoradan merkitystä lumettoman ajan harjoittelulle. “Hiihtostadionin alueen uudistaminen tuo uusia liikuntamahdollisuuksia kaupunkilaisille ja mahdollistaa tulevaisuudessa urheilutapahtumien järjestämisen.”
Myy kesä 2025 vol. 2 työpajan pohjalta syntyneitä tarinaluonnoksia esitellään kaikille avoimessa webinaarissa torstaina 21.11.2024 klo 8.00-9.00.
Webinaarilinkin löydät Business Rovaniemen tapahtumakalenterista (alla):
Lisätietoja: Tapio Virkkunen (tapio.virkkunen@rovaniemi.fi) tai Pirjo Kutinlahti (pirjo.kutinlahti@rovaniemi.fi)