Kierrätys jatkaa suosiotaan: Rovaniemelle vastuullisen muodin Smuk-kauppa

Julkaistu 1.6.2021 9:30

Käytettyjen vaatteiden ostaminen kasvava trendi eikä sen suosion huippua ei ole vielä nähty. Kierrätyksen suosiosta merkittävä osa perustuu eettisiin arvoihin: ostamalla ja myymällä käytetyn vaatteen voi osoittaa omaa ympäristövastuutaan. Itsepalveluun perustuvilla kivijalka- ja nettikirppiksillä sekä ostaminen että myyminen on kuitenkin työlästä. Tähän tarpeeseen rovaniemeläiset Maija Ärväs ja Hanna Mäkiniemi avaavat Smukin, koko kaupungin kierrätyskulttuurin uudistavan Second Hand -myymälän.

rajattu smuk.jpg
Maija Ärväs (vas.) ja Hanna Mäkiniemi haluavat olla mukana uudistamassa kierrätyskulttuuria.

Kolmekymppiset ystävykset ja perheenäidit Maija  ja Hanna ovat itse innokkaita kierrättäjiä, mutta eivät ole löytäneet Rovaniemeltä kirpputoria, jossa heidän makuunsa olisi kiva ostaa tai tuoda omia vaatteita myyntiin.

- Oulussa on Saaga Secondhand ja Helsingissä muun muassa suosittu Relove, mutta täällä pohjoisessa ei vastaavaa ole ollut. Uuden ajan kirppikset ovat enemmän vaatekauppamaisia, kauniita putiikkeja, joissa myyjien puolesta pidetään myyntirekit siisteinä ja liiketila viihtyisänä. Tällainen on myös meidän Smuk, kertoo Hanna Mäkiniemi.

Maija Ärväs kuvailee nyt avattavaa kauppaa sellaiseksi, josta hän itsekin haluaisi ostaa laadukkaita vaatteita.

- Haluamme olla mukana uudistamassa kierrätyskulttuuria ja tekemässä siitä paremman vaihtoehdon pikamuodille. Kauniin ei aina tarvitse olla uutta, pohtivat naiset.

Naisten “salaisena haaveena” on ollut jo pidemmän aikaa yrittäjyys ja mahdollisuus toteuttaa itseään. Rohkeutta yrittäjän uralle lähtemiseen on tuonut yllättäen myös korona-aika, joka on nostanut kirpputorit huippusuosioon.

- Kirppareilla on ollut vilkasta, vaikka keskustan vaateliikkeissä on ollut hiljaista. Omassa elämässämme puolestaan aika oli sopiva uudelle uralle, sillä Hanna on virkavapaalla ja minä hoitovapaalla. Tämä oli sellainen nyt tai koskaan -tilanne, kertoo Maija.

image2.jpeg

Avajaisviikolla kaikki rekit jo varattuina

Smukin tilavassa liiketilassa on asiakkaiden käytössä noin 60 rekkiä eli yhtä aikaa mahtuu myymään vaatteita, asusteita ja kenkiä noin 60 asiakasta. Myös liikkeen keskeinen sijainti on yrittäjille tärkeää: Smuk avataan aivan Lordin aukion naapuriin Jaakonkadulle.

Uusi Second Hand on otettu kaupungissa jo ennen avausta hyvin vastaan. Kun ovet avataan 1. kesäkuuta, ovat kaikki rekit täyteen varattuja.

- Meidän tavoitteenamme on murtaa vanha ja tunkkainen mielikuva kirpputoreista ja vaatteiden kierrättämisestä. Pyrimme luomaan harmonisen ja kauniin vaatemyymälän, jossa on rento ilmapiiri ja vanhan ajan toritunnelma. Haluamme, että rovaniemeläiset ja matkailijat tulevat tekemään hyviä löytöjä ja viettämään meille aikaa, vaikka kahvikupin äärellä, naiset toteavat.

Vaatteitaan myyville asiakkaille on tarjolla erilaisia myyntipaketteja, joissa myyntiprovisio vaihtelee palvelun määrän ja laadun mukaan. “Sinä”-paketissa myyjä hinnoittelee itse tuottensa ja asettelee ne vuokraamansa rekkiin. Smukin väli huolehtii rekin siisteydestä päivittäin. “Me hoidetaan” -paketissa asiakas tuo tuotteensa ja henkilökunta hoitaa kaiken muun. “Aarre”-paketti taas mahdollistaa laadukkaampien merkkituotteiden kuten vaikka yksittäisen merkkilaukun tai laadukkaan villakangastakin myynnin siten, että se laitetaan esille näyttävästi myymälään vitriiniin tai näkyvälle paikalle myymälän rekkiin.

Liikkeeseen tulee myyntiin myös tarkoin valittuja, vastuullisten brändien tuotteita, joita ei ole aiemmin ollut Rovaniemellä saatavilla kuten ekologisia sandaaleja, koruja ja kierrätetyistä materiaaleista tehtyjä kangaskasseja.

SMUK
Second Hand vaatekauppa ja kahvio
Jaakonkatu 3, Rovaniemi
Ma suljettu
Ti-pe klo 11-18
La klo 11-17
Su klo 12-16
www.smukshop.fi

 

image3.jpeg

Jaa sivu