Ajankohtaiset uutiset

Kaikille avoin seminaari kutsuu tutustumismatkalle Aallon Rovaniemeen torstaina 30.11.2023 klo 12 Lappia-talolle

Julkaistu 21.11.2023 9:51

Rovaniemellä vietetään vuonna 2025 Aalto-juhlavuotta kirjaston ja Lappia-talon täyttäessä pyöreitä vuosia. Kaupungilla on kunnia toimia samana vuonna myös kansainvälisen Alvar Aalto -kaupunkien verkoston puheenjohtajana sekä Alvar Aalto -viikon isäntäkaupunkina. Juhlavuoteen valmistautuminen on Rovaniemellä jo aloitettu. Ensimmäinen Aallon Rovaniemi -seminaari kuljettaa 30. marraskuuta 2023 yleisönsä tutustumismatkalle Aallon Rovaniemeen ja Aallon kokonaisvaltaiseen suunnitteluun.

image (6).png
Aallon Rovaniemi -seminaari järjestetään torstaina 30.11.2023 Lappia-talossa, yhdessä Aallon Rovaniemen maamerkeistä. Kuva: Rovaniemen kaupunki / Aarno Torvinen.

Aallon Rovaniemi -hankkeen tavoitteena on nostaa esille Alvar Aallon vaikutukset Rovaniemen kaupunkikuvaan sekä tunnistaa keinoja, joilla Rovaniemen tunnettuutta Aalto-kaupunkina voidaan vahvistaa. Ensimmäisessä Aallon Rovaniemi -seminaarissa tutustutaan Aallon kokonaisvaltaiseen suunnitteluun ja nimensä mukaisesti Aallon Rovaniemeen.

Aalto ja hänen toimistonsa eivät ole suunnitelleet Rovaniemelle pelkästään yksittäisiä merkittäviä rakennuksia. Alvar Aalto-säätiön toimitusjohtaja arkkitehti Tommi Lindh esittelee seminaariyleisölle Aallon Rovaniemeä aina valaisimista, kalusteista ja rakennuksista asemakaavoihin, tyyppitalomalleihin ja Lapin aluesuunnitelmiin. Kaupunginjohtaja ja arkkitehti Ulla-Kirsikka Vainio puolestaan avaa seminaarin kertomalla paitsi omasta suhteestaan Aaltoon myös kaupungin tahtotilasta Aallon tuotannon ja perinnön hyödyntämiseksi.

IMG_4266.jpgRovaniemen kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio on koulutukseltaan arkkitehti. Hän avaa seminaarissa myös omaa suhdettaan Aaltoon. Kuva: Rovaniemen kaupunki / Valokuvaamo Kipinä. 

Seminaarin pääpuhujana dokumenttielokuvaohjaaja Virpi Suutari

Seminaarin pääpuhujaksi saapuu rovaniemeläislähtöinen Virpi Suutari, joka on palkittu dokumenttielokuvaohjaaja, tuottaja ja käsikirjoittaja sekä Lapin yliopiston kunniatohtori. Moninkertainen Jussi-palkintojen voittaja kertoo seminaariyleisölle omasta Aallostaan alkaen lapsuus- ja nuoruuskokemuksistaan Rovaniemellä aina ammatilliseen Aaltoonsa. Maailmanlaajuista menestystä tuoneiden töiden myötä Suutari on päässyt tutustumaan aiheeseen pintaa syvemmältä ja myös kansainvälisestä näkökulmasta.

Katsauksen Aallon Rovaniemeen muuttuvassa ajassa ja nykypäivänä tarjoaa kaupunginarkkitehti Sipi Hintsanen, joka keskittyy esityksessään poronsarviasemakaavaan. Rakennuspäällikkö Juha Välitalo taas avaa Aallon kohteiden peruskorjauksia. Rovaniemen teatterin toiminnanjohtaja Sari Alatalo ja myyntipäällikkö Maria Mänty avaavat suhdettaan teemaan “Teatteri, ylpeä Aallostaan” -puheenvuorossaan.

Seminaarissa herätellään osallistujia myös miettimään millaisia Aalto-tekoja he toivoisivat Rovaniemellä näkevänsä ja mitä Aalto-tekoja he itse, henkilökohtaisesti tai edustamiensa organisaatioiden kautta voisivat tehdä.

Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton, mutta ilmoittautuminen vaaditaan.
Ilmoittautumiset Rovaniemen kaupungin tapahtumakalenterin kautta 27.11.2023 klo 12 mennessä
TÄSTÄ LINKISTÄ: https://tapahtumat.rovaniemi.fi/fi-FI/page/6530d90ec80ea97087ce0f7c

Aallon Rovaniemi -seminaari
To 30.11.2023 klo 12-16, Lappia-talo

12.00 Seminaarin avauspuheenvuoro - Ulla-Kirsikka Vainio, Rovaniemen kaupunginjohtaja
12.20 Alvar Aalto Rovaniemellä - Tommi Lindh, Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja
13.10 Haaste Aalto tekoihin - Pia Lillberg, projektipäällikkö, Aallon Rovaniemi -hanke
13.30 Verkostoitumiskahvit
14.00 Minun Aaltoni: Virpi Suutari - Virpi Suutari, dokumenttielokuvaohjaaja, Tommi Lindhin haastattelussa
15.00 Poronsarviasemakaava tässä ajassa - Sipi Hintsanen, kaupunginarkkitehti
15.30 Aalto-keskuksen peruskorjaukset - Juha Välitalo, rakennuspäällikkö
15.50 Teatteri, ylpeä Aallostaan - Sari Alatalo, toiminnanjohtaja / Maria Mänty, markkinointi, Rovaniemen teatteri
16.00 Kulissikierros

Rovaniemen kaupungin tahtotilana on hyödyntää Alvar Aallon tuotantoa entistä enemmän ja kasvattaa kaupungin tunnettuutta Aalto-kaupunkina niin kansallisesti kuin kansainvälisesti.

Aallon Rovaniemi -hanke kokoaa yhteen Aalto-toimijoiden verkoston, luo sille toimenpidesuunnitelman, toteuttaa aiheeseen liittyviä seminaareja ja työpajoja sekä käynnistää verkostossa mukana olevien tahojen osalta toimenpiteitä Aallon tunnettuuteen liittyen.

Seminaarikutsu: https://www.rovaniemi.fi/loader.aspx?id=a59f6477-2189-4174-b509-efc4023a3f5a
Ilmoittautuminen: https://forms.gle/kpwa8q7ZFMtHxseG7

Kopio tiedostosta Alvar and Elissa Aalto in Maison Louis Carré, France 1959. Photo Alvar Aalto Foundation.jpg
Aalto-dokumenttielokuvassaan seminaarin pääpuhuja Virpi Suutari tutustui pintaa syvemmältä Alvar Aallon ja vaimojensa Ainon sekä Elissan (kuvassa) työhön ja arkielämään. Kuva: Alvar Aalto Foundation

Jaa sivu