Elo­ku­va­oh­jaa­ja Joonas Berg­häll muutti maailmanluokan tuotantoyhtiönsä Rovaniemelle

Julkaistu 30.9.2021 10:19

Kansainvälisesti palkittu elokuvaohjaaja, tuottaja ja käsikirjoittaja Joonas Berghäll (44) pitää kahvitaukoa uudessa toimistossaan Rovaniemen Koskikadulla. Hän esittelee viereistä elokuvien edit-yksikköä , jonne on lähiaikoina jälleen tulossa huippukuvaajia ja -leikkaajia töihin.

Joonas_Berghall_210928-3.jpg
Joonas Berghällin tuotantoyhtiön ensimmäisen syksy Rovaniemellä on ollut työntäyteinen.

- Täällä tulee pian taas työskentelemään Oscar-palkittuja tekijöitä eri puolilta maailmaa. Aion tuoda leffamaailman huiput Rovaniemelle. Tahtoisin, että jatkossa myös esimerkiksi Lapin yliopisto hyötyisi näistä yhteyksistäni jotenkin, kertoo Joonas Berghäll.

Kemissä lapsuutensa viettänyt Berghäll ja reilut kaksi vuotta sitten Tervolan Louelle äidiltänsä perinnöksi jääneeseen taloon muuttanut tuottaja on päättänyt ottaa sydämen asiaksi nousta Suomen elokuvamaailman Helsinki-keskeisyyttä vastaan. Hän itse muutti elokuvatuotantoyhtiönsä kokonaan Rovaniemelle 1.7.2021.

- Arvioni on, että tällä hetkellä 90-95 prosenttia Suomen elokuvasäätiön tukemista tuotantoyhtiöstä sijaitsee kehäkolmosen sisäpuolella. Alallamme ei todellakaan monimuotoisuus toteudu mikäli näin jatkuu. Aion nostaa tätä keskusteluaihetta esille yhä voimakkaimmin äänenpainoin.

Joonas Berghällille itselleen toimiston muuttaminen Rovaniemelle oli sikäli helppoa, että hän on alallaan tunnettu, arvostettu ja palkittu tekijä jo yli 20 vuoden kokemuksella. Yrityksensä Oktober Oy:n hän on pitänyt kirjoilla Rovaniemellä alusta saakka jo 17 vuoden ajan ajatuksella, että jonain päivänä yritys muuttaa kokonaan Rovaniemelle.

- Pitää olla tarpeeksi pitkä CV, niin on ihan sama missä asuu ja työskentelee! Itse saan houkuteltua tänne alamme huipputekijät helposti. Kaikki innostuvat ja suhtautuvat ääripositiivisesti heti kun kerron, että he saavat työskennellä puhtaan luonnon ympäröimässä Lapin pääkaupungissa, josta tunneissa mitattuna on New Yorkiin aivan yhtä pitkä matka kuin Helsingin Jollaksestakin.

Parin vuoden Lapissa asuneen kokemuksella Berghäll tietää, ettei pohjoisesta käsin töiden tekeminen ole yhtään hankalaa niin kauan kuin verkko- ja liikenneyhteydet toimivat. Hän on itse kulkenut Helsinki–Loue väliä tasaiseen tahtiin jo vuodesta 2005 äidin muutettua eläkepäivien viettoon takaisin Lappiin.

- Paikan päällä Lapissa on tehty viime aikoina myös elokuvia ja tv-sarjoja enemmän kuin ennen. Tällä hetkellä meidän yhtiöllämme on tekeillä kaksi pääelokuvaa. Toinen on Rovaniemeltä kotoisin olevan Katja Gauriloffin uusi pitkä fiktiivinen koltansaamenkielinen elokuva. Itse keskityn pitkälti työstämään omaa uutta elokuvaani “Isä rakastaa sinua”, joka keskittyy lasten oikeuksiin sekä käsittelee isän ja lapsen välistä suhdetta

Oktober Oy

- Vuonna 2004 perustettu elokuvatuotantoyhtiö
- Muuttanut toimipisteensä kokonaan Rovaniemelle 1.7.2021
- Luonut maineensa luovana ja laadukkaita elokuvia tuottavana tuotantoyhtiönä, joka panostaa dokumentti- ja fiktioelokuvissaan yhteiskunnallisiin aiheisiin.
- Tuotantoyhtiölle on myönnetty neljästi Valtion elokuvataidetoimikunnan laatutukipalkinto: vuonna 2007 Jukka Kärkkäisen ohjaamalle elokuvalle Tupakkahuone, 2008 Katja Gauriloffin ohjaamalle elokuvalle Huuto Tuuleen, 2010 Joonas Berghällin ja Mika Hotakaisen ohjaamalle elokuvalle Miesten vuoro ja 2012 Katja Gauriloffin elokuvalle Säilöttyjä unelmia.
- Luonut vahvan kansainvälisen verkoston yhteistuotantojen ja elokuviensa levityksen kautta mm. Ruotsissa, Puolassa, Sveitsissä, Norjassa, sekä Uudessa Seelannissa.
- Oktoberin elokuvien esitysoikeuksia on myyty useille ulkomaisille kanaville, kuten Al Jazeera English, sekä Ranskan, Saksan, Portugalin, Norjan, Ruotsin, Irlannin ja Israelin televisioille.
- Elokuvat Säilöttyjä unelmia, Miesten vuoro ja Kuun metsän Kaisa ovat saaneet osakseen myös suurta huomiota kansainvälisillä festivaaleilla. Elokuvillaan osallistunut yhteensä yli sadalle elokuvafestivaalille ympäri maailmaa.

TUTUSTU LISÄÄ ELOKUVATUOTANTOYHTIÖÖN: oktober.fi

miestenvuoro_pressi3.jpg
Yksi Joonas Berghällin menestyneimmistä elokuvista on Miesten vuoro, joka on saanut osakseen myös suurta huomiota kansainvälisillä festivaaleilla. Elokuva matkaa läpi Suomen ja pysähtyy useiden erilaisten saunojen lauteille kuuntelemaan koskettavia elämäntarinoita.

Jaa sivu