Aiheeseen liittyvät uutiset

Elinvoimalaskenta 2024: Rovaniemi nousi vertailussa kymmenen parhaan joukkoon

Julkaistu 11.6.2024 15:31

Elävät Kaupunkikeskustat ry:n tuoreen Elinvoimalaskennan mukaan Rovaniemi sijoittuu nyt Suomen kaupunkien vertailussa sijalle 9 - viime vuoden sijoitus oli 12. Yhteensä vertailussa oli tällä kertaa mukana 35 kaupunkia ja keskustaa.

Lordi's Square (1).jpg
Lordin aukio on Rovaniemen keskustan ydintä. Kuva: Visit Rovaniemi
Ykkössijalle nousi Tampere toista vuotta peräkkäin. Helsinki oli toista kertaa kakkonen ja kolmannelle sijalle nousi nyt Turku.

Rovaniemen keskustan elinvoimaa on seurattu syksystä 2017 alkaen. Tuorein laskelma on tehty keväällä 2024. Tänä vuonna Rovaniemen kaupunkikeskustan elinvoimaan on vaikuttanut keskeisesti ja positiivisesti matkailuvirrat.


Keskustan elinvoimaluku vahvistunut hieman

Kun vertailee liiketilojen kehitystä Rovaniemen keskustassa viimeisten kolmen vuoden aikana (2021–2024) voi havaita, että lauantaisin palvelevat kaupat ja ravintolat ovat vähentyneet, mutta arkipäivä-luokassa on tapahtunut lisäystä. Tämä on yleinen trendi muissakin suomalaisissa kaupunkikeskustoissa.

Tyhjät eli vapaat liiketilat ovat vähentyneet selvästi viimeisen vuoden aikana. Tammikuussa 2024 oli tyhjiä liiketiloja 48 kappaletta. Vuotta aikaisemmin Rovaniemen keskustassa oli tyhjiä liiketiloja seitsemän enemmän. Tämä vähentyminen vaikuttaa positiivisesti siihen, että vaikka kokonaisuudessaan Rovaniemen keskustan elinvoimaluku on heikentynyt tarkastelujaksolla 2019–2024, on se vahvistunut hieman viimeisen vuoden aikana.

Kaupat ovat vähentäneet toimipaikkojaan

Rovaniemellä eniten ovat vähentyneet sisustaminen ja kodin tarvikkeet sekä vapaa-aika -luokan liikkeet. Tämä on yleinen kehitys kaupunkikeskustoissa.

Palvelualoilla Rovaniemen toimipaikat ovat sen sijaan hieman lisääntyneet. Voimakkaimmin on kasvanut kauneus- ja hyvinvointipalvelut. Tämäkin on yleinen trendi.

Rovaniemen vahva matkailuelinkeino on kasvattanut erityisesti ohjelmapalvelujen ja majoitustoiminnan tarjontaa.

Rovaniemen keskustan kivijalkakeskusta levittäytyy laajalle alueelle, mutta ydinkortteleiden alue on kaupallisesti melko tiivis: kaupat ja ravintolat keskittyvät pitkälti kävelykatua ympäröiviin ydinkortteleihin sekä kolmeen kauppakeskukseen. Kauppakeskuksista kaksi sijaitsee kävelykadun länsipäässä, kolmas kävelykadun varrella.

Elinvoimalaskennan taustaa:

Rovaniemen keskustan elinvoimaa on seurattu elinvoimalaskennan avulla syksystä 2017 alkaen. Viimeisin seuranta toteutettiin alkuvuodesta 2024.

Tämän kartoituksen ja raportin toteutti Voittajakaupungit - Winning Cities Oy Ltd. Osana toimeksiantoa tehtiin myös Citymatriisi-tarkastelu, jossa analysoitiin Rovaniemen keskustan keskeisten elinvoimatekijöiden tilaa sekä osoitettiin kehittämiskohteita.

Elinvoimalaskenta perustuu Elävät Kaupunkikeskustat ry:n (EKK) menetelmään. Keskustojen elinvoimaa seurataan Suomessa yli 40:ssä kaupungissa, ja EKK julkistaa elinvoimalaskennan tiedot vuosittain kaikista mukana olevista kaupungeista. EKK on kaupunkien, kaupan liittojen ja kiinteistöalan järjestöjen verkostotoimija.

Lähde: TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy:n tekemä Rovaniemen elinvoimaraportti 2024.
Tilaaja: Rovaniemen kaupungin elinvoimapalvelut / Business Rovaniemi.


LUE LISÄÄ:  https://www.salokorpi.com/ALL-IN-CITY-APP/

Jaa sivu