Business Rovaniemi kannustaa yrityksiä hakemaan tukea: “Kanssakulkijoita tarvitaan omistajanvaihdoksissa myös henkiselle puolelle”

Julkaistu 5.10.2022 9:20

Omistajanvaihdosta suunnittelevista yrityksistä vain pienellä osalla on tiedossa jatkaja. Rovaniemen kaupungin kaupungin elinkeino- ja yrityspalveluista vastaava Business Rovaniemi voi olla osaltaan tukena myös omistajanvaihdosprosessissa, joka on yleensä pitkä ja vaatii yrittäjältä tottumista ajatukseen. Elämäntyöstään luopuminen voi tuntua yrittäjästä raskaalta. Luopumista voidaan helpottaa huolellisella henkisellä valmistautumisella.

Omistajanvaihdos yrityksessä
Kuvassa vasemmalta: Dialogues & Design Ltd Oy:n toimitusjohtaja Heikki Ervast sekä saman yhtiön toinen yrittäjä ja työnohjaaja Jukka Hakola, omistajavaihdoksen tehneet Eija Orava ja Saana Kallatsa, Business Rovaniemen yrityskehittäjä Merja Majanen sekä Tommi Salminen, KPMG:n vero- ja laki-asioiden asiantuntija.
- Meillä löytyy paljon yrittäjiä, jotka haluaisivat jo luopua yrityksestään sekä heitä, jotka ovat jo sen ikäisiä, että alkavat yksinkertaisesti olla aika väsyneitä. Silloin yritystoiminta alkaa hiipua. Jatkajan puutteen lisäksi usein puuttuu myös henkistä tukea käynnistää ja viedä prosessi loppuun, kertoo Business Rovaniemen yrityskehittäjä Merja Majanen.

Varsinaisen jatkajan löytämisessä auttavat muun muassa yrittäjäjärjestöt sekä yritysten myyntiin keskittyneet yritykset. Business Rovaniemi puolestaan tukee prosessia yrityspalvelusetelillään. Sitten kun on jatkaja tiedossa tulee apuun tilitoimisto, jonka avulla yritystään myyvä löytää tukea “koviin” asioihin kuten yrityksen arvonmäärityksiin, verovaikutuksiin ja sopimusasioihin. Henkinen valmennus saattaa tämän kaiken keskellä helposti jäädä uupumaan.

Paikallinen tilitoimisto hankki henkistä valmennusta

Vuodesta 1995 nimellä Tilitoimisto Eija Orava Rovaniemellä yritystään pyörittänyt Eija Orava on yksi niistä yrittäjistä, jotka ovat osanneet lähteä etsimään mentorointiapua. Hän on kokenut erittäin merkitykselliseksi sen, että rovaniemeläinen työnohjaaja Jukka Hakola Oy Dialogues & Design Ltd:ltä astui mukaan omistajanvaihdosprosessiin. Hän on ohjannut Eijaa ja yrityksen ostanutta Saana Kallatsaa jo keväästä 2021 lähtien.

- Jukka on auttanut meitä molempia konkretisoimaan kummankin toiveita ja käsittelemään tilanteesta nousevia tunteita. Henkinen valmennus on auttanut todella paljon etenemään asiassa ja saattamaan omistajanvaihdoksen turvallisesti loppuun asti, kertovat Eija ja Saana.

Molemmat haluavat kiittää myös KPMG:n Tommi Salminen on ollut tärkeä osa omistajanvaihdosprosessia, sillä hän auttoi valitsemaan järkevimmän vaihtoehdonyhtiön toiminnan näkökulmasta ja teki muun muassa  kauppakirjat heidän puolestaan

Saana Kallatsa on ollut tilitoimiston uusi yrittäjä 1.7.2022 alkaen. Käytännössä toiminimenä toimineen Tilitoimisto Eija Oravan liiketoiminta siirrettiin Eija Oravan perustamalle uudelle Oy:lle, jonka Saana osti ja jonka nimi muutettiin Tilipalvelu Kallatsa Oy:ksi. Naisten yhteistyö jatkuu työsuhteena.

- Jään vielä yrityskaupankin jälkeen ainakin vuodeksi töihin Saanan tueksi ja avuksi toiminnan kehittämisessä. Itsekin sain aikoinaan vastaavaa tukea yrittäjäurani alkumetreillä, joten osasin sitä itsekin haluta ja tarjota jatkajalleni, Eija Orava kertoo.

Omistajanvaihdokset lukuina

- Vuosittain noin 3000 yritystä vaihtaa omistajaa.
- Omistajanvaihdoksia arvioidaan tulevan seuraavan kymmenen vuoden aikana noin 50 000 yritykselle.
- Seuraavan kymmenen vuoden aikana myyntiin on tulossa 34 000 yritystä ja sukupolvenvaihdoksia on toteutumassa 17 500 yrityksessä.

Jaa sivu