Ajankohtaiset uutiset

Alueiden tutkimus 2021: Rovaniemen tulevaisuuskunto arvioitu 293 kunnan vertailututkimuksessa toiseksi parhaaksi isojen ja keskisuurten kaupunkien ryhmässä

Julkaistu 5.10.2021 14:33

Rovaniemi sijoittuu jaetulle 18. sijalle koko Suomen 293 kuntaa kattavassa alueiden tulevaisuuskunnon vertailututkimuksessamme. Isojen ja keskisuurten kaupunkien ryhmässä Rovaniemi on 2. sijalla. Kaikista kunnista parhaiten mittauksessa sijoittuivat Pirkkala, Lieto, Muurame, Ylöjärvi, Kaarina ja Kempele.

Rollo yöllä-2 (3).jpg

Millaisina Suomen kunnat kohtaavat tulevaisuuden? Tätä on tutkinut nyt globaalisti toimiva suunnittelu- ja konsultointiyritys WSP, joka teki alueiden tutkimuksen ensimmäistä kertaa Suomessa tavoitteenaan ymmärtää paremmin maamme alueiden nykytilaa, toipumiskykyä ja tulevaisuuden mahdollisuuksia. Ruotsissa vastaava tutkimus on tehty jo kuutena peräkkäisenä vuonna.

Tutkimuksessa tarkasteltiin kaikkia Suomen kuntia WSP:n kehittämän elinvoimaindeksin avulla. Se tuo esille lähtökohdiltaan erilaisten alueiden vahvuuksia ja samalla yleisempiä kehitystrendejä tulevaisuuden kannalta.

- Tutkimuksessa pohdimme kuntien tulevaisuuskuntoa ja tuomme esille lähtökohdiltaan erilaisten alueiden vahvuuksia sekä samalla yleisempiä kehitystrendejä. Toivomme näin muodostuvan näkemyksen tarjoavan tietopohjaa sekä kuntien valintoihin että investointien tarjoamien hyötyjen arviointiin, johtava asiantuntija Terhi Tikkanen-Lindström sanoo.

Tikkanen-Lindströmin mukaan elinvoimaindeksi kertoo valmiuksista kohdata tulevaisuuden haasteita ja mahdollisuuksia, joita kunnat kohtaavat tänään ja tulevaisuudessa ja jotka liittyvät sekä väestörakenteeseen että toimintaympäristön muutoksiin taloudessa, työelämässä ja ympäristössä. Nämä muutostrendit ovat olleet taustalla vaikuttamassa jo kauan ennen pandemiaa.

- Uutta Suomen tutkimuksessa on, että vihreä rakennemuutos on sisällytetty yhdeksi elinvoimaindeksin tekijäksi. Alueen yritysten liikevaihdon määrä, työllisyyden ja palkkatason kehitys sekä inhimillisen pääoman tila taas kuvaavat vaurautta, hyvinvointia ja työmarkkinoiden edellytyksiä. Nämä tekijät ovat olennaisia elinkeinojen kehittämisen kannalta ja kuntien kestävyydessä ulkoisia shokkeja vastaan, Tikkanen- Lindström selittää.

Maan sisäisen nettomuuton indikaattorilla sijoittuvat parhaiten Turku, Hämeenlinna, Rovaniemi ja Kuopio ja heikoimmin Vaasa, Kouvola ja Kotka. Palkkatulotaso on kansallisesti hyvällä tasolla, mutta sen kehitys vuosikymmenen aikana on ollut vaatimatonta. Positiivisen poikkeuksen tähän näkymään tarjoavat Rovaniemi 15 % ja Kuopio 14 %. Työllisyysaste oli ryhmän kunnista korkein Seinäjoella. Myös Vaasassa, Hämeenlinnassa ja Rovaniemellä on työllisyysaste kasvanut voimakkaimmin jaksolla.

Alla on esitetty isojen kaupunkien ja keskisuurten kaupunkien yhteisen ryhmän kymmenen parhaiten tutkimuksessa sijoittunutta, niiden indeksiluku eli elinvoimaindeksi sekä sijoitus koko maan vertailussa.

Rovaniemen sijoitus kakkossijalle isojen ja keskisuurten kaupunkien vertailussa on Rovaniemen kaupungin elinvoimajohtaja Jaakko Rantsin mielestä äärimmäisen positiivinen signaali.

- Tutkimus osoittaa, että ulkoisten elinvoimatekijöiden valossa Rovaniemen tulevaisuuden näkymät näyttävät varsin suotuisilta, Rantsi toteaa.

Isojen ja keskisuurten kaupunkien 10 parasta

Vantaa
Elinvoimaindeksi 130
Sijoitus koko maan vertailussa 7

Rovaniemi
Elinvoimaindeksi 125
Sijoitus koko maan vertailussa 18

Seinäjoki
Elinvoimaindeksi 125
Sijoitus koko maan vertailussa 18

Espoo
Elinvoimaindeksi 120
Sijoitus koko maan vertailussa 24

Tampere
Elinvoimaindeksi 120
Sijoitus koko maan vertailussa 24

Kuopio
Elinvoimaindeksi 119
Sijoitus koko maan vertailussa 29

Oulu
Elinvoimaindeksi 118
Sijoitus koko maan vertailussa 33

Helsinki
Elinvoimaindeksi 117
Sijoitus koko maan vertailussa 36

Jyväskylä
Elinvoimaindeksi 114
Sijoitus koko maan vertailussa 42

Turku
Elinvoimaindeksi 114
Sijoitus koko maan vertailussa 42

Lataa Alueiden tutkimus 2021 -raportti TÄSTÄ LINKISTÄ

WSP on eri osaamisaloja yhdistelevä suunnittelu- ja konsultointiyritys. Noin 700 asiantuntijaa käsittävä Suomen WSP on osa globaalia WSP:tä, jossa työskentelee noin 55 000 asiantuntijaa ympäri maailmaa.

Jaa sivu