Jani ideoi autoalalle uutta

Rovaniemen Teollisuuskylässä on aloittanut toimintansa maamme tiettävästi ainoa autopurkamo, jossa uusia ja käytettyjä osia asennetaan myös paikalleen. Lisäksi Napapiirin autopurkamo ja -huolto Oy on ottanut sosiaalisen median ja verkkomyynnin haltuunsa koko alansa edelläkävijänä. Yrityksen markkina-alueena onkin koko Suomi.

Kun autopurkamon perustaa yrittäjä, joka on tienannut ensimmäisen autonsa jo 9-vuotiaana, puhutaan todellisesta automiehestä.

Isänsä kaivinkoneen kyydissä lapsuutensa viettänyt ja automekaanikoksi aikoinaan myös opiskellut Jani Engelberg on aina viettänyt vapaa-aikansa autojen parissa, mutta vasta nyt, 39-vuotiaana, hän päätti perustaa alan yrityksen kotikaupunkiinsa.

Ennen viime kevättä Janin työuralle on mahtunut paljon. Työtä pelkäämätön Lapin mies on pyörittänyt jo parikymppisenä omaa maansiirtofirmaansa pääkaupunkiseudulla, toiminut palkkatyössä Wetterin automekaanikkona sekä työskennellyt kaivoksilla Kittilässä ja Pahtavaarassa opiskeltuaan työttömäksi jäätyään louhintapuolen ammattitutkinnon kymmenen vuotta sitten.

“Olen muuttanut paikkakuntaa ja vaihtanut alaa aina, jos työt ovat vähentyneet, irtisanomisia on tullut tai perheasioiden vuoksi on pitänyt muuttaa paikkakuntaa. Esimerkiksi kaivostyöt lopetin perheenlisäyksen vuoksi”, kertoo Jani.

Viimeisimpänä palkkatyönään hän on ajanut Rovaniemen kaupungille maansiirtokoneita. Työt loppuivat viime jouluna.

Omaan autofirmaansa kuningasidean Jani sai harrastuksestaan.

“Olen korjannut Volkkareita ja myynyt aina pois nurkkiin pyörimään jääneet osat. Ihmiset ovat kyselleet minulta, että kuka laittaisi käytetyt osat myös paikalleen. Ajatus on siis pyörinyt päässäni jo muutaman vuoden ajan.”

Facebook löytää uutta asiakaskuntaa
Mies alkoi työstää asiakkaan kukkaroa säästävää liikeideaa paperilla ja päässä. Seuraavaksi hän varasi ajan Rovaniemen Kehitys Oy yritysneuvojalle, josta pyörät lähtivät vauhdilla pyörimään.

“Kaikki tahot ovat ottaneet ideani hyvin vastaan ja antaneet positiivista palautetta. Hieno sattuma oli sekin, että Rovaniemellä Ounasauto Ky sattui juuri sopivasti lopettamaan korjaamopuolensa ja sain ostaa kaikki kalusteet heiltä.”

Ounasautosta mukaan lähti myös Janin tarvitsema apukäsi, automekaanikko Matti Muranen. Miesten työnjako on selvä: Jani purkaa, Matti korjaa ja huoltaa. Yrittäjän työpäivien pituutta lisää myös autojen ja osien hankkiminen sekä ahkera Facebookin ja verkon päivitys.

“Työtä tulee tehtyä kotonakin. Viime viikonloppunakin myin netissä parilla tonnilla osia ja yhden auton”, hän kertoo.

Aina kun purkamolle tuodaan uusi auto, Jani kuvaa sen ja päivittää tiedot nettiin. Facebookissa kilpailijoita ei juurikaan näy, joten markkina-alue on laaja.

“Facebookin markkina-arvo on valtava. Panostan myös nettinäkyvyyteen. Meillä on parhaillaan valmistumassa Napapiirin autopurkamon uuden ajan nettisivut, jonka ansiosta asiakas löytää meidät esimerkiksi kirjoittamalla hakusanaksi etsimänsä varaosan numerosarjan. Jos meiltä löytyy tuo osa, asiakas osaa ottaa meihin yhteyttä.”

Rovaniemellä toimii tällä hetkellä kaksi muuta purkamoa, Roi Osa ja Lapin Auto-osa, mutta kumpikaan ei ole korjaava purkamo. Tiettävästi koko Suomesta ei löydy vastaavaa palvelupakettia.

“Voimme kasata kolaroidun auton purkuosilla edullisesti. Nyt työn alla on esimerkiksi metsään ajettu Mersu, jonka etuakselisto ja öljypohja hajosivat kolarissa. Meillä sattui olemaan purkuosina samanlainen auto, josta siirrämme osat.”

Varaosiltaan kalliin ajopelinsä tällännyt asiakas voi Janin liikeidean ansiosta säästää parhaimmillaan jopa tuhansia euroja.