Luna muutti ja muuttui

Rovaniemi on saanut vuosien odotuksen jälkeen hattukaupan. Retroilusta innostuneen Tiina Pennasen puoti herättää henkiin kaupungissa aikoinaan kukoistaneen hattukauppaperinteen.

Perinteiset hattukaupat ovat käyneet vähiin koko maassa, mutta vielä muutama vuosikymmen sitten Rovaniemelläkin toimi yhtä aikaa jopa 2-3 hattuihin erikoistunutta muotiliikettä.

”Rovaniemeläiset ovat toivoneet minulta jo pitkään laajempia hattuvalikoimia. Lunan uusi liikeidea syntyi siis täysin yleisön pyynnöstä”, Tiina Pennanen kertoo.

Samalla kun Luna muutti uuteen osoitteeseen vanhan torin laitamille, se myös muuttui. Tiina päätti jättää second hand -asut kokonaan pois valikoimista. Menneiden vuosikymmenten vintange kuitenkin jäi.

”Valikoimissani olevat fiftarimekot ovat kuin suoraan 1950-luvulta, mutta ne ovat tuliteriä. Valitettavasti käytettyjen vaatteiden myynnistä jäävä kate jäi niin pieneksi, ettei second hand ollut tarpeeksi kannattavaa.”

Luna 3

Hattu tuntui järkevältä sijoitukselta, sillä napapiirin leveyksillä vähintään puolet vuodesta on pakko suojata päänsä.

”Hiihto- ja kävelylenkillä pipo toimii hyvin, mutta hattu pitää paremmin kampauksen kunnossa. Asiakkaistani valtaosa onkin 50–80-vuotiaita tyylikkäitä rouvia. Tosin nuoremmatkin etsivät muodikkaita, näyttäviä lierihattuja sekä persoonallisia tupsuhattuja.”

Valtakadun menneiden aikojen tunnelmaa henkivän hattuvalikoimasta löytyy niin lipallista, lieritöntä, samettista, villaista, vuorellista kuin vuoretonta mallia. Myös kevyt fleece on hitti. 90-prosenttisesti hatut ovat suomalaista muotoilua, vaikka tänä päivänä ne valmistetaankin enimmäkseen Virossa ja Italiassa.

”Kuulen asiakkailtani mahtavia juttuja ja muisteluksia. Olisi hienoa, jos joku päivä Rovaniemen menneiden vuosien hattukauppiaskin sattuisi astumaan ovesta sisään.”

Luna 2

ROVANIEMELLÄ vuodesta 2008 asunut Tiina Pennanen on itse alun perin Pohjanmaan tyttöjä, jonka oman ensimmäisen hatun teki oma mummu. Hänen molemmat isoäitinsä tekivät työuransa ompelijoina vaatetustehtaissa.

Miehensä työn perässä Lappiin muutettuaan hän päätti perustaa uuteen kotikaupunkiinsa sellaisen yrityksen, joka hänen mielestään täältä puuttui.

”Olen aina ollut kiinnostunut vaatteista, erityisesti kierrätysmateriaaleista. Vuonna 2009 Rovakadulla avaamani Luna Second Hand –kauppa toi pohjoiseen vaihtoehdon tuhlaavalle trendiajattelulle.”

Kauppias itse ei ole koskaan ollut ryppyotsainen eikä pukeutuminen ole hänelle mikään vakava asia.

”Pukeutumisen pitää olla hauskaa ja siitä pitää tulla hyvä mieli. Sen lisäksi on fiksua miettiä myös sitä, miten ja missä omat asusteet on valmistettu.”

Luna 6

Hengenheimolaisiaan Tiina on löytänyt seuratanssin harrastajien joukosta. Hänen kellohelmaisilla mekoillaan on kysyntää muuallakin kuin Lapissa. Seuratanssijat eri puolelta Suomea tilaavat mekkoja. Samoin fiftarityylin harrastajat kuuluvat Lunan asiakaskuntaan.

”Vastaavaa kellohelmoihin erikoistunutta liikettä ei löydy edes Oulusta. Hankin mekot suoraan Englannista ja käyn haistelemassa uusia tuulia myös alan messuilla.”

Nettikauppansa kehittämiseen Tiina toivoo löytävänsä enemmän aikaa tulevaisuudessa. Tanssiharrastuksen suosion kasvaessa potentiaalisten asiakkaiden määrä kasvaa jatkuvasti.

Tällä hetkellä hän etsii uudet asiakkaansa tanssitapahtumista ja erilaisista myyntitapahtumista. Seuraavaksi Tiinan hattuineen voi tavata Pöykkölän joulumyyjäisissä 12.-13. joulukuuta.

Luna

  • Yrittäjä ja myymälän kauppias Tiina Pennanen.
  • Avattu ensimmäisen kerran vuonna 2009 Rovakadulla. Toiminut neljässä eri osoitteessa. Lokakuusta 2015 Valtakadulla. Yrityksen oma nettikauppa avattu vuonna 2014.
  • Valikoimat: Hattuja ja mekkoja.
  • Erikoista: Fiftarimekot.