Liikuntapalvelu Rova & Kangas vie ikäihmiset happihypyille

Rovaniemellä kotipalveluyritykset auttavat kotona asuvia senioreita arjen askareissa ja harrastuksissa.

”Mie tulisin hulluksi, jos en pääsisi liikkumaan”, sanoo 91-vuotias Eine Lahdenperä, joka käy nykyisin happihypyillä nuoren personal trainerinsa seurassa.

Koko pitkän ikänsä paljon hiihtänyt ja lenkkeillyt teräsrouva on runsas vuosi sitten joutunut muuttamaan omasta kodistaan palvelukotiin. Yksityinen palvelukoti Elina sijaitsee Einelle tutuilla kotinurkilla, Kauppatorin laitamilla, mutta valitettavasti ikiliikkuja itse ei enää voi lähteä vapaasti kävelyretkilleen. Hän tarvitsee aina jonkun avukseen.

Moderni ratkaisu tähän löytyi liikuntapalvelu Rova & Kankaan ideoimasta ulkoilupalvelusta.

”Käymme Einen kanssa pari kertaa viikossa yhdessä kävelyllä. Ulos mennään niin kesällä kuin talvella. Huolehdin myös vaatetuksesta eivätkä sateetkaan meitä hidasta”, kertoo yrittäjä Tommi Kangas.

Kankaan ja hänen Kaisa-vaimonsa yritys on perustettu vuonna 2010 avustamaan ikääntyneitä sekä muista syistä apua tarvitsevia heidän liikunta- ja ulkoiluharrastuksissaan. Pariskunnalla on Rovaniemellä yli sata senioriasiakasta, jotka asuvat sekä palvelutaloissa että kodeissaan. Lisäksi Kankaat vetävät ryhmäliikuntatuokiota paikallisissa palvelukodeissa.

”Seniori saa meiltä apua säännölliseen ulkoiluun tai kertaluontoisiin happihyppelyihin omasta jaksamisestaan riippuen. Kolmen vartin ulkoilu maksaa 39 euroa. Se on pieni hinta siitä, että ikäihminen saa arkeensa iikuntaa ja yhdessäoloa. Mieli pysyy virkeämpänä”, Tommi Kangas sanoo.

ROVANIEMELLÄ JO KYMMENET kotipalveluyritykset auttavat kotona asuvia senioreita arjen askareissa aina aterioiden valmistamisesta ostoksilla käymiseen ja raha-asioiden hoitamiseen. Vaikka seniorilla alkaa ilmetä vaikeuksia asua yksin kotona, se ei tarkoita että omasta kodista olisi muutettava pois. Vanhusten kotona asuminen on myös Rovaniemen kaupungin sekä sosiaali- ja terveysministeriön laatima valtakunnallinen tavoite.

Erilaiset kotipalvelut ovat hyviä vaihtoehtoja ikäihmiselle, jolle tavalliset askareet ovat alkaneet tuntua vaikeilta. Avuntarve voi olla yhtä lailla henkistä kuin fyysistä. Tällaisista palveluista on mahdollisuus saada kotitalousvähennys toisin kuin sairaanhoidollisista palveluista, joista vähennystä ei saa. Vähennysoikeus on 45 prosenttia työkorvauksesta, jos työ on ostettu ennakkoperintärekisteriin merkityltä yritykseltä. Vähennyksen enimmäismäärä on 2400 euroa vuodessa ja omavastuu 100 euroa.

Rovaniemellä kaupungin palveluseteli mahdollistaa sellaisten palveluiden ostamisen kotiin, jotka kunnan tulee järjestää asukkaalleen.

Kotipalveluiden tukipalvelut

  • Kotipalveluiden tukipalveluilla tarkoitetaan esimerkiksi ateria-, vaatehuolto-, siivous-, kylvetys-, ja saattajapalveluja sekä sosiaalista kanssakäymistä edistäviä palveluja.
  • Asiakas voi ostaa kotipalveluja yksityiseltä yritykseltä arvonlisäverottomasti silloin, kun myyjän toimintaa valvoo sosiaaliviranomainen ja asiakkaalla on toimintakyky alentunut.