Lasten laatukenkien puute pisti Nadjan liikkeelle

Rovaniemen maahanmuuttajista yhä useammin yrittäjiä

Maahanmuuttajien yritystoiminta on vilkastunut merkittävästi viime aikoina.  Tutkijoiden mukaan tähän vaikuttaa muun muassa vahvempi yrittäjyyden perinne ja matalampi riskinottokynnys kuin kantaväestöllä.

Myös Rovaniemen Kehitys Oy:n yritysneuvontaan saapuu viikoittain maahanmuuttajataustaisia, yrittäjyyttä suunnittelevia asiakkaita. Yksi heistä on Pietarista kotoisin oleva Nadja Meriläinen.

Kuusi vuotta sitten Rovaniemelle muuttaneella Nadjalla ja hänen aviomiehellään Arilla on 5-vuotias Urho-poika, jonka arjesta äiti löysi itselleen liikeidean.

”Huomasin, että Rovaniemeltä ja yleensä Suomesta on vaikea löytää kivoja, kunnon nahkakenkiä lapsille. Meillä Venäjällä lasten ergonomisiin kenkiin todella panostetaan ja valikoimia riittää”, sanoo Nadja.

Nadjan suosikkivalmistaja on venäläinen Kotofey, joka on tehnyt lapsille kenkiä jo vuodesta 1936. Nahasta ja huovasta valmistettavat jalkineet ovat löytäneet tiensä jo useaan Euroopan maahan, jopa Etelä-Koreaan saakka.

Lalaat

Perinteisen kenkätehtaan mallistoista Nadja kokosikin oman Santa’s Jalkineet -yrityksensä koko tuotevalikoiman.  Toiminimi on rekisteröity tänä keväänä.

”Ryhdyn myymään ekologisista luonnonmateriaaleista valmistettavia Kotofey-kenkiä Lalaat-kenkäkaupassani. Se ei ole tavallinen kivijalkamyymälä, vaan kiertävä pop up -kauppa. Kierrän kenkäkärryineni tapahtumissa ja kauppakeskuksissa Rovaniemellä, Lapissa ja eri puolilla Suomea”.

Yrittäjyyden kynnystä madalsi Nadjan koulutustausta ja kielitaito. Ummikkona Rovaniemelle saapunut nainen puhuu tänä päivänä sujuvaa suomea. Moni tunnistaa naisen Rovaniemen Prismasta, jossa hän on työskellyt myyjänä kolme vuotta. Kotimaassaan hän teki aivan toisenlaista uraa.

”Opiskelin venäjää ja journalistiikkaa Pietarin valtion yliopistossa.  Ehdin työskennellä journalistina ja viestinnän asiantuntijana yli 10 vuotta sekä pari vuotta myös yrittäjänä”, hän kertoo.

Tällä hetkellä nainen ahkeroi Lapin ammattikorkeakoulun avoimena opiskelijana tradenomin tutkintoa ja osallistuu Lapin yliopiston ja ammattikorkeakoulun yhteiseen ”Tie tutkintoon” – maahanmuuttajahankkeeseen.  Hän on osallistunut myös TE-palveluiden tarjoamaan yrittäjyysvalmennukseen.

”Olen valmis myös laajentamaan liiketoimintaani perustamalla pop up -kauppoja Etelä-Suomeen sekä avaamalla verkkokaupan suomen ja ruotsin kielillä”, suunnittelee Nadja.

Ensimmäinen Lalaat pop up -kauppa 19.-28.5.2016 Revontuli Kauppakeskuksessa klo 11-19.