Kolmen erilaisen yhteinen unelma

Lähiruokaa ja paikallista palvelua tarjoillaan Rovaniemellä nyt osoitteessa Rovakatu 26, johon on syntynyt kolmen erilaisen yrityksen yhteisö, Aitta Deli & Dine. Saman katon alle syyskuun alussa muuttaneita yrittäjiä yhdistää ideologia: halu tarjota aitoja ja laadukkaita makuelämyksiä kaupunkilaisille ja matkailijoille.

Palaset loksahtivat kohdilleen. Ensin oli liikeidea, sitten vapautui sopiva liiketila keskustan ytimestä ja lopulta me kolme toisiamme täydentävää yrittäjää löysimme toisimme, kertoo Aitan Kristian Sievers, jolle oma ravintola on pitkäaikaisen unelman täyttymys.

Yrittäjäyhteisö tuntui parhaalta vaihtoehdolta koko yksin yrittävälle kolmikolle, vaikka kaikki ovatkin eri alalta ja omaavat täysin erilaisen taustan.

– Yrittäjäverkoston kanssa voi jakaa työn ilot ja huolet. Uskon, että yhdessä tekemällä yrittäjä löytää myös uutta perspektiiviä asialle kuin asialle, sanoo Outi Junnunkauppi, joka ehti työskennellä pitkään yksin Ounas Anguksen tilamyymälän kauppiaana.

Rohkeasti liikkeelle lähteneen kolmikon ydinalue on pohjoiset maut: herkuista valtaosa on lähellä tuotettuja lukuun ottamatta Mandragoran kahvia, teetä ja suklaata.

Keskeisessä roolissa ovat Ounas Angnuksen oman tilan sekä yhteistyökumppanin, Lapin Lähilihan, pihvilihat sekä makkarat ja juustot, joita on tarjolla sekä deli-myymälän puolella että ravintolan ruokalistoilla.

Aitan lounaalla, illallisella ja aamiaisbrunsseilla lautasille päätyy aina seudun parhaita lähi- ja luomutuotteita kuten Tervolan Alatalon myllyn hiutaleita, rovaniemeläisen Arctic Ice Creamin jäätelöitä tai puhtaista luonnonmarjoista keitettyjä hilloja.

– Ensimmäinen asia, jolla voimme yrittäjinä vaikuttaa kestävämpiin valintoihin, on valita huolella myös ne tuotteet, joilla ympäröimme itsemme. Vastuullinen yrittäjä välittää myös asiakaskuntansa mielipiteistä. Toivomme saavamme jatkuvasti palautetta ja kehitystoiveita, Mandragoran yrittäjä Olli Huotari

Yrittäjien lisäksi ravintola-kahvilaan ja herkkumyymälään on palkattu yhteensä 18 työntekijää. Uudet työpaikat kiinnostivat niin paljon, että esimerkiksi keittiömestarit voitiin valita yli 60 pätevän hakijan joukosta.

Aitan yrityscocktail – kolme tarinaa

Aitta Delin yrittäjillä on kaikilla erilainen tarina. Yksi on pitkien perinteiden perheyrittäjä, toinen aloittelee yrittäjän uraansa ja kolmas vaihtaa täysin alaa jatkamalla yrityksen alkuperäisen perustajan tuottein ja liikeideoin.

Karjatilan tytär Outi

OunasAgnus OutiOunas Angnuksen kauppias Outi Junnunkaupilla on paljon tuttuja vakioasiakkaita, jotka ovat pysyneet karjatilan tuotteiden uskollisina asiakkaina jo neljän vuosikymmenen ajan.

Outin veljet Erkki ja Aarne Vanhamaa perustivat karjatilan vuonna 1975 suvun tilalle Keminmaahan ja metsälaidunalueelle Rovaniemelle.

Kaikki lähti liikkeelle Aberdeen Angnus-lihakarjan kasvatuksesta.

– Olemme karjanjalostajina ja -myyjinä alan pioneereja koko Suomessa. Jo ennen Suomen liittymistä EU:hun myimme parhaita sonneja ja hiehoja Suomeen, Ruotsiin ja Norjaan. Nykyisin teemme karjakauppaa myös Venäjälle, Outi kertoo.

Ensimmäinen tilamyymälä rakennettiin vuonna 1996 Veitikantielle, jossa vetovastuun otti Outin äiti Pirkko Vanhamaa. Varsinainen myyntimenestys oli jo tuolloin jauheliha.

– Asiakkaiden kommenttien mukaan pihvilihasta jauhettuna jauheliha on vaan maukkaampaa. Ja mitä tuota kieltämään!

Yli 20-vuotisen uran postilla tehnyt Outi on pikkuhiljaa ottanut enemmän vastuuta yrityksestä, jota tällä hetkellä johtaa hänen veljensä Heikki Vanhamaa. Osakeyhtiöittäminen tapahtuu kahden seuraavan vuoden aikana.

– Kun työskentelin äidin apuna Veitikantien myymälässä, aloin haaveilla ydinkeskustaan muutosta. Tuotevalikoimamme on nykyään niin monipuolinen, että asiakas löytää lähiruokaostoskoriinsa niin lähilihat, erilaiset makkarat, hillot kuin hyytelötkin. Uutena vakiotuotteena meillä on tarjolla myös Meri-Lapin Karitsaa.

Jo ensimmäisen aukiolokuukauden aikana lihaostoksille on löytänyt ilahduttavan paljon uusia asiakkaita. Vilkkaat kauppapäivät yhdistettynä yrittäjien keskinäiseen me-henkeen on vakuuttanut Outin: kannatti muuttaa maalta kaupunkiin.

Ounas Angus

  • Vanhamaan perheen Rovaniemelle vuonna 1975 perustama Ounas Angus
  • Aitta Delin myyntipisteestä omalla tilalla kasvatettua lappilaista lihaa, oman tilan makkaroita, sekä lapin marjaherkkuja.
  • Suosikkituote pihvilihasta jauhettu jauheliha.
  • ounasagnus.com

Kultasepän uusi ura

Mandragora OlliBlanka Schusterova voi hyvällä syyllä pitää rovaniemeläistä Olli Huotaria pelastava enkelinään, sillä kultaseppänä ja korumuotoilijana menestynyt mies otti Blankan ”lapsen” hoitaakseen tänä syksynä. Tsekkiläisen Blankan silmäterä oli ollut vuodesta 2007 hänen Rovaniemelle perustamansa kahvi- ja teekauppa Mandragora.

– Hyvän teen ja kahvin ystävänä tunsin totta kai Mandragoran. Tiesin, että se on helmi, jota ei saanut päästää sammumaan, kertoo Olli.

Keväällä 2015 Blankan tulevaisuuden suunnitelmiin astui perheen perustaminen, Olli taas pohti radikaalia uranvaihdosta.-

– Olin nähnyt korualan läpikotaisin työskenneltyäni Timanttisilla vuodesta 2003. Olin myös suunnitellut pitkään koruja johtaville design-merkeille kuten Tillanderille. Koin, että minun täytyy tehdä elämässäni vielä jotakin aivan muuta. Yrittäjyys alkoi kiinnostaa enemmän ja enemmän.

Mandragoran ostettuaan Olli osti myös Blankan liikeidean ja tuotteet. Suurin osa teestä ja kahvista tulee tsekkiläiseltä yhtiöltä nimeltään Oxalis. Aitta Delin myymälään Olli on valinnut noin 30 erilaista kahvilaatua ja noin satakunta erilaista teenimikettä. Blankan perintönä myymälän valikoimiin kuuluvat myös suklaat ja suussa sulavat tryffelipallerot. Näitä ei saa muualta Suomesta, vain Rovaniemeltä.

Mandragora

  • Tsekkiläisen Blanka Schusterova Rovaniemelle vuonna 2007 perustama kahvi- ja teekauppa.
  • Uusi yrittäjä Olli Huotari.
  • Mandragora, suomeksi lemmenmarja. Kohtuudella käytettynä kukan uskottiin edistävän terveyttä. Kaupan nimessä se symboloi teen ja kahvin positiivisia terveysvaikutuksia.
  • Suosikkituote Rovaniemen Kahvipaahtimo Oy:n kahvi, joka aina maksimissaan vain noin viikon vanhaa. Ostetaan lahjaksi ja tuliaisiksi.
  • mandragora.fi

Matkailualan opettaja hurahti lähiruokaan

Aitta KristianAitta Deli & Dinen synnytys ei ollut se perinteisin. Ravintolan yrittäjä Kristian Sievers lähti ensin testimielessä kokeilemaan ideaansa Arctic Design Weekillä. Muotoiluviikon vieraat ja kaupunkilaiset pääsivät testaamaan pohjoisen herkkuja, kun Kristian pyöritti pop-up –ravintoloita ensin Alaruokasen talolla ja viime vuonna Pilke-talossa. Ravintola nimi oli jo tuolloin Aitta Deli&Dine.

– Lähiruoalle tuntui olevan kysyntää. Muotoiluviikon aikana keräsin myös asiakkaiden omia ideoita, toiveita ja ruokavinkkejä. Niitä olen kerännyt myös sosiaalisen median kautta, Kristian kertoo.

Parissa vuodessa tulevalle yrittäjälle kertyi arvokasta tietoa seudun lähiruoan tuottajista ja toimittajista. Löytyi parhaat juustot, makkarat ja leivät. Syntyi myös innovatiivisia ideoita kuten Aitan aamuiset luomupuurotarjoilut sekä sunnuntaibrunssit, joissa on mukana dj soittamassa pyhäaamuun sopivaa, rentoa musiikkia.

– Brunssilla on saattanut viettää sunnuntaiaamupäiväänsä jopa 70-80 asiakasta. Tällainen on uutta kaupunkikulttuuria, jota Rovaniemelle on mielestäni kaivattu.

Rovaniemelle Helsingistä perheen kanssa muuttaneen ruokaharrastajan työuraan mahtuu kokemusta niin ravintola- kuin elämysmaailmasta. Palkkansa hän saa yhä Haaga-Helian matkailua opettavana lehtorina. Pikkuhiljaa etelän mies on muuttamassa pysyvästi Lappiin.

Aitta Deli & Dine
Rovakatu 26
Avoinna ma-la klo 9-22, su klo 10-15
www.aittadeli.com