Kauppiasparin lottovoitto

K-market Sinetän uudet kauppiaat toteuttivat unelmansa paluumuutosta Rovaniemelle.

Veikkauksen miljoonapelien täysosuma on pelattu jo kaksi kertaa Sinetän K-marketissa. Viime vuonna pikkupitäjän ainoaan kauppaan osui seitsemän miljoonan euron voitto ja vain kolme vuotta aikaisemmin onni potkaisi kolmen miljoonan Jokeri-voitolla. Hyvän tuurin lottotiskille etsiytyy nyt moni jättipotista haaveileva, mutta marketin uudelle isäntäparille valinta Sinetän kyläkauppiaaksi on henkinen lottovoitto. Se merkitsee
paluuta juurille.

Joulukuussa 2015 rovaniemeläislähtöiset Ville ja Elisa Mölläri saivat vihdoin toteuttaa hartaan unelmansa paluusta kotiseudulle, kun Sinetän pitkäaikainen kauppias Hannu Pekkala ilmoitti luopuvansa isänsä jo 25 vuotta sitten perustamasta kaupasta. Vuosien varrella menestyksellä kehitettyä K-marketia on laajennettu, uudistettu ja parannettu moneen kertaan. Liikevaihtokin on noussut miljoonaluokkaan.

”Emme olisi ikinä uskoneet, että saisimme omaa kauppaa Rovaniemen seudulta, vaikka kaipasimme Rovaniemellä asuvia mummoja, pappoja ja sisaruksia. Pohjoisessa kauppoja on niin vähän. Kun paperit allekirjoitettiin, asuimme Pohjois-Pohjanmaalla Piippolassa. Alkuviikot Sinetässä olivatkin melkoista härdelliä, kun ensimmäiset joulukuun sesonkiviikot pyöritimme yhtä aikaa kahta kauppaa eri puolilla Suomea”, kertoo Ville.

Alle kolmekymppisten paluumuuttajien seuraava haave on löytää Sinetän kylältä perheelle sopiva koti.

”Tarkoituksenamme on, että meidän 5- ja 3-vuotiaat lapsemme astuvat opintielle Sinetän koulussa”, toteaa Elisa.

Kauppiaspariskunta on kasvanut aikuiseksi yhdessä. Seurustelun he aloittivat Villen ollessa 17-vuotias ja Elisan vasta 15-vuotias. Molemmat ovat myös yrittäjäperheen kasvatteja.

”Elisan vanhemmat pyörittävät yhä Niskanperän kotileipomoa ja minun molemmat vanhempani ovat olleet yrittäjiä, äitini yhä puheterapeuttina Rovaniemellä. Minulle onkin pienestä asti ollut selvää, että haluan olla oman onneni seppä ja maksaa itselleni palkan”, Ville sanoo.

K market Pekkala Ville Mölläri

Halu tehdä vie eteenpäin

Määrätietoisesti nuori mies lähti etenemään urasuunnitelmissaan. Ensin ammattikouluun kalanjalostuslinjalle, sitten työharjoitteluun Rovaniemen Citymarketin kalatiskille sekä kesätyöjakson jälkeen kaksivuotiseen myyjäkoulutukseen. Sen jälkeen innokkaan nuorukaisen motivaatiota testattiin vielä 1,5-vuotisella esimieskoulutuksella, jonka jälkeen hänen tahtotilaansa uskottiin jo niin vakaasti, että hänet hyväksyttiin kauppiasvalmennukseen.

”Kaupan alalla halu tehdä vie eteenpäin”, hän tietää.

Villen urasuunnitelmat sinetöivä K-market Sinettä sijaitsee alle tuhannen asukkaan kylässä kantatie 79:n varrella. Paikkakunta on pieni, mutta tietä kulkevat myös Lappiin suuntaavat lomailijat. Moni Leville matkaava pysähtyy kaupalla. Seutu on vilkasta mökkeilyseutua ja lähijärvien rannalta taloja ovat ostaneet myös venäläiset, joten asiakkaita riittää ympäri vuoden. Kauppa onkin auki joka päivä iltaan saakka joulupäivää lukuun ottamatta. Jatkossa kaupan kesäviikonloppujen aukioloaikoja tullaan vielä pidentämään palvelemaan paremmin ilta-asiakkaita.

Tällä hetkellä marketissa on noin 760 neliötä myymälätilaa, mutta kaikki kiinteistöt yhteenlaskettuna jo lähes 1400 neliötä. Silti kauppiaan mielessä pyörii jo kehittämisideoita.

”Emme ehkä tarvitse lisää tilaa, mutta haluaisin lisätä valikoimiin enemmän muun muassa eläinten ruokia sekä kotona ja mökeillä tarvittavia kodintarvikkeita. Heti tänä vuonna uudistetaan ainakin leipä-, hedelmä- ja vihannesosastojen kalustoa ja valikoimaa Tämän tarkempia suunnitelmia ei vielä ole, kun tässä ollaan vasta reilu kuukausi ehditty tutustua.”

Uusia kauppiaita ovat opastaneet talon tavoille pitkäaikaiset työntekijät, jotka jatkoivat talossa vanhoina työntekijöinä kauppiaan vaihduttua. Valtaosa henkilökunnasta on sinettäläisiä.

”Onko Haavikon Arja ollut palkkalistoilla 1990-luvun alusta saakka?”, kysyy nuori kauppias edeltäjältään Hannulta, joka piipahtaa kaupalla yhä lähes joka päivä juomassa kahvit ja vaihtamassa kuulumisia. Kauppa on kylän keskus.