ICT-päälliköiden yhteinen löytöretki

Toivo joutuvasi yt-neuvotteluiden keskelle, mikäli haet uutta suuntaa elämääsi. Näin on viime aikojen työelämän murroksessa käynyt monelle rovaniemeläiselle.

Haltikin ICT-projektipäälliköt Sirpa Määttänen (50) ja Heidi Kauppinen (45) säilyttivät lopulta työpaikkansa, mutta jo menettämisen uhka sai naiset tarttumaan uusiin haasteisiin. Syntyi kahden naisen yritys, matalan kynnyksen hyvinvointivalmennuksia tarjoava ”Harmonia Tasapaino Balanssi”.

”Arkityöt teemme yhä tietotekniikan maailmassa, mutta lähes kaikki vapaa-aika hupenee hyvinvoinnin parissa. Bisneskin on meille harrastusta, jolla on missio. Tavoitteenamme on auttaa tavallisia taaplaajia löytämään liikunnan ilo sekä laittamaan huonot ruokatottumukset ja arkikiireet kuriin”, kertoo kaksikko.

Työkavereita Sirpa ja Heidi ovat olleet vuodesta 2005. Keski-ikäisten energiarouvien lopullinen hurahtaminen hyvän olon metsästykseen pääsi täyteen kukkaansa, kun lapset varttuivat ja itselle alkoi olla enemmän aikaa.  Myös oman arjen haasteisiin voimavaroja etsittiin liikunnasta.

”Teknisen ja kuormittavan työmme vastapainoksi lähdimme yhdessä opiskelemaan hyvinvointialaa pintaa syvemmältä. Ensin suoritimme verkko-opintoina terveystietoa Itä-Suomen yliopistossa. Sen jälkeen valmistuimme hyvinvointi- ja kuntosalivalmentajiksi ja tällä hetkellä syvennämme NLP-opintoja sekä valmentaudumme Personal Trainereiksi Oulussa.”

Naiset uskovat, että jokaiselle löytyy sopiva liikunnallinen laji ja että omia tapojaan voi muuttaa pysyvästi pienin askelin.

”Ympärillämme on paljon huonoa oloa. Silti uskon, että kuka tahansa voi kohentaa elämänlaatuaan oikeanlaisilla valinnoilla. Niin minä itsekin olen tehnyt. Joskus hankalinta voi olla se ensimmäinen askel, kun ei oikein tiedä mistä, miten ja kenen kanssa aloittaisi”, Sirpa kertoo.

Tästä ajatuksesta lähti kehittymään koko bisnesidea.

“Meistä mammoista on mihin tahansa!”

”Heräsimme ajatukseen, että meillähän on annettavaa itsemme kaltaisille tavallisille naisille, jotka kamppailevat työn ja arjen, liikkumisen, ruokavalion tai muiden omaa hyvinvointiaan kuormittavien ja askarruttavien asioiden kanssa hektisessä ajassa”, sanoo Heidi.

Heidin oma liikunnallisuus alkoi vasta kolmekymppisenä, jolloin hän sai silloiselta työnantajaltaan muutamalla markalla lippuja JiiPeen kuntosalille. Salilta hän rohkeni työkavereidensa seurassa myös ryhmäliikuntatunneille. JiiPeeltä Heidi siirtyi Kuntokaruselliin, josta tuli myöhemmin Arctic Palestra. Joitakin vuosia sitten Kunnon Paikka sai Heidistä jumppia ahkerasti kuluttavan kanta-asiakkaan.

”Ryhmäliikunta on minun juttuni. Olen sosiaalisesti riippuvainen toisista ihmisistä ja yksi ryhmäliikunnan parhaista puolista on se, että siellä on muitakin samankaltaisia. Uusia ystävyyksiäkin jumppapiireissä on syntynyt.”

Koko ikänsä liikkunut ja tanssinut Sirpa taas on aina ollut painon tarkkailija. Nykyään on toisin. Suupalojen vahtimisen sijaan hän miettii aterioiden ravintoarvoa ja säännöllistä ruokarytmiä eikä pelkkiä kaloreita.

”Ruoka on elämän kohokohtia! Ilman hyvää ruokaa ei tätä arjen rumbaa jaksaisi”, Sirpa hehkuttaa.

Sirpan ja Heidin valmennus kokonaisvaltaista. Siihen kuuluu liikunnan ja terveellisen ravinnon lisäksi sosiaalinen ja henkinen hyvinvointi.

”Opintojen aikana pidimme sekä ruoka- että unipäiväkirjaa. Saimme oivalluksia, jotka haluamme jakaa muillekin. Toivottavasti viidakkorumpumme tavoittaa aikuiset naiset kotisohvilta. Meistä mammoista on mihin tahansa!”.

Sirpa MäättänenSirpa Määttänen
50-vuotias ICT-projektipäällikkö Hallinnon tietotekniikkakeskus HALTIKissa
Naimisissa, 2 aikuista tytärtä
Kasvatustieteiden maisteri, opettajan pedagogiset opinnot
Hyvinvointi- ja kuntosalivalmentaja
Personal Trainer- ja terveystiedon opiskelija, NLP-opintoja
Harrastukset: Flamencotanssi, LC Rovaniemi Ronjat hyväntekeväisyystoiminta, kuntoliikunta, ryhmäliikunta, valokuvaus.

Heidi KauppinenHeidi Kauppinen
45-vuotias ICT-projektipäällikkö Hallinnon tietotekniikkakeskus HALTIKissa
Naimisissa, 2 aikuista poikaa ja murrosiässä oleva tyttö
Hallintotieteiden maisteri
Hyvinvointi- ja kuntosalivalmentaja
Personal Trainer- ja terveystiedon opiskelija, NLP-opintoja
Harrastukset: LC Rovaniemi Ronjat hyväntekeväisyystoiminta, kuntoliikunta, ryhmäliikunta, lukeminen.