Palvelut
Palvelu

Isyyden selvittäminen

Palvelun toteuttaa
Rovaniemen kaupunki
Palvelun kieli
Suomi
Siirry asiointiin

Tietoa palvelusta

Mikäli parisuhteenne on vakiintunut, teillä on mahdollista hoitaa isyyden tunnustaminen raskauden aikana neuvolakäynnin yhteydessä. Mikäli isyyttä ei ole tunnustettu raskauden aikana, äidin kotikunnan lastenvalvoja kutsuu teidät isyyden selvittämisajalle.

Huolehdi, että teillä on mukana voimassa oleva kuvallinen henkilöllisyystodistus (passi, ajokortti tai henkilökortti) kun saavutte isyyden selvittämisajalle.

Lapsi syntyy avioliiton ulkopuolella, tai avioliitossa olevat vanhemmat katsovat isyyden selvittämisen tarpeelliseksi. Avioliitossa olevat vanhemmat voivat yhdessä pyytää lapsen isyyden selvittämistä kuuden kuukauden sisällä lapsen syntymästä.

Vanhemmilla tulee olla mukana ajanvarauksella voimassa oleva kuvallinen henkilöllisyystodistus (passi, ajokortti tai henkilökortti).

Isyyden selvittämisen tarkoituksena on hankkia tiedot, joiden nojalla voidaan todentaa tai vahvistaa lapsen isä. Isyyden selvittää kunnan lastenvalvoja ja sen vahvistaa Digi- ja väestötietovirasto. Olet automaattisesti lapsen isä ja huoltaja, kun lapsi on syntynyt avioliittonne aikana. Jos ette ole keskenänne avioliitossa, isyytesi selvitetään ja vahvistetaan.

Ennen lapsen syntymää voit tunnustaa isyytesi ilmoittamalla asiasta henkilökohtaisesti terveydenhoitajalle tai kätilölle tulevan äidin läsnä ollessa. Ilmoitus tulee tehdä sen kunnan äitiysneuvolassa, jossa syntyvän lapsen äidille on annettu raskaudenaikaisia neuvolapalveluita. Tässä tapauksessa myös sinusta tulee lapsen huoltaja, kun isyytesi on vahvistettu. Ennen lapsen syntymää voit tunnustaa isyytesi myös kunnan lastenvalvojalle.

Lapsen syntymän jälkeen voit tunnustaa isyyden vain kunnan lastenvalvojalle. Samalla voitte halutessanne sopia erillisellä sopimuksella, että myös sinusta tulee lapsen huoltaja.

Jos lapsi on syntynyt hedelmöityshoidon avulla, olet lapsen isä, jos olet antanut suostumuksesi hoitoon yhdessä äidin kanssa. Jos hoitoa on annettu äidille yksin, olet lapsen isä, jos olet suostunut isyyden vahvistamiseen luovuttaessasi siittiöitä tai jos olet yhteisymmärryksessä äidin kanssa suostunut isyyden vahvistamiseen hoidon antamisen jälkeen.

Myös hedelmöityshoidon avulla syntyneen lapsen isyys tulee tunnustaa, jos ette ole avioliitossa.

Isyyslaki: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2015/20150011

Palvelun asiointikanavat

Perheoikeudelliset palvelut

Perheoikeudelliset palvelut sijaitsevat kaupungin keskustassa.

Hallituskatu 26, 4. krs, 96101 ROVANIEMI

Aukioloajat

Aukioloajat ajanvarauksella
Ma - Ti: 08:00 - 16:00
Ke - To: 08:00 - 16:00
Pe: 08:00 - 15:00

Lisätietoja
Asiasanat
isyyden selvittäminen, aviottomat lapset