Arktisten alueiden kasvava merkitys

Pohjoisten alueiden merkitys on kasvanut kuluneella vuosikymmenellä voimakkaasti. Arktinen alue on voimakkaassa muutoksen tilassa ilmastonmuutoksen vuoksi.  Ikiroudan ja pohjoisten jääalueiden sulaminen ovat suuri uhka koko maapallolle. Ilmastonmuutos avaa kuitenkin mahdollisuudet alueen valtavien luonnonvarojen  entistä suuremmalle käytölle. Pohjoisten jääalueiden sulaminen avaa uusia meriyhteyksiä Aasian ja Euroopan välille.

Valtioiden välistä yhteistyötä alueella johtaa Arktinen neuvosto, jonka syntyjuuret ovat Rovaniemellä 1991 pidetyssä arktisten valtioiden ympäristöministereiden  kokouksessa, jossa määriteltiin arktista ympäristöä koskevat yhteistyön muodot. Tämä ns. Rovaniemi – prosessi oli pohja Arktisen neuvoston perustamiselle. Arktisessa strategiassa Suomi määritellään kokonaan arktiseksi maaksi. Arktisen neuvoston käyttämässä rajauksessa arktisen alueen etelärajana on Lapin maakuntaraja. Pohjoiselle napapiirille sijoittuvaan kaupunkiimme on syntynyt kansainvälisestikin kiinnostava arktisen alueen osaamis- ja tutkimusyhteisö. 

Arktinen osaaminen korostuu pohjoisessa ja erityisesti luovuuden, muotoiluosaamisen ja paikallisen toimeen tarttuvan asenteen myötä. Arktisten alueiden tutkimus-  ja koulutus on vahvaa. Vahvoja osaamisen keskittymiä ovat Lapin yliopisto ja sen arktiseen tutkimukseen erikoistunut Arktinen keskus. Lapin ammattikorkeakoulu sekä  kouluttaa että tekee arktisen alueen soveltavaa tutkimusta. Matkailun tutkimus- ja koulutusinstituutin erityisosaamisalueena on arktisen matkailun tutkimus ja koulutus.  Arktisten alueiden tutkimusta tekevät myös Rovaniemellä sijaitsevat kansallisten tutkimuslaitosten toimipisteet kuten Geologian tutkimuskeskus, Luonnonvarakeskus  ja Metsähallituksen tiedekeskus Pilke.

Rovaniemen kaupunki on rekisteröinyt tavaramerkikseen Arctic Design Capital®. Arktisen muotoilupääkaupungin sydän on Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa ja arktinen muotoilu tuodaan näkyväksi sekä asukkaille että vierailijoille vuosittain pidettävän Arctic Design Week –tapahtuman yhteydessä. Arctic Design Week  on jäsenenä 
kansainvälisessä World Design Weeks –verkostoa. 

Arktinen muotoilu on sekä teollista että palvelumuotoilua. Lapin yliopiston teollista muotoilua hyödyntävät suurimmat teolliset tuotantoyritykset BRP Finland Oy ja Lappset Oy. Arktistamuotoilua ovat myös monenlaiset esineet, tuotteet ja kädentaitajien taidonnäytteet, jotka hyödyntävät pohjoisen alueen raaka-aineita kuten puuta, poronahkaa ja –luuta sekä Lapista löytyvää kultaa. Arktista muotoilua ovat myös uuden ajan perinteitä kunnioittavat majoitusliikkeet ja tietysti  talvisin lumi- ja 
jäärakentaminen.

Palvelumuotoiluosaamista hyödynnetään erityisesti arktisessa matkailussa. Matkailussa kestävä kehitys ja vastuullisuus ovat vahvistuneet erityisesti herkän arktisen luonnon säilymisen varmistamiseksi. Kestävä matkailu kattaa tänä päivänä ekologisen näkökulman lisäksi paikallisväestöä kunnioittavan kulttuurisen ja sosiaalisen 
vastuullisuuden.

Rakentaminen ja infrastruktuurin ylläpitäminen voi olla haasteellista arktisissa olosuhteissa, mutta pohjoisen yritysten osaaminen on näillä aloilla vahvaa. Kylmän ilman olosuhteet asettavat omat haasteensa myös kiertotalouden ja ympäristöteknologioiden kehittämiselle. Rovaniemi on myös merkittävä kylmä- ja talvitestauksen keskus, jota mm. useat autotehtaat käyttävät testatessaansekä autoja että niiden komponentteja talviolosuhteissa.

Rovaniemi uskoo vahvasti arktiseen tulevaisuuteen. Kansainvälinen Koillisväylälle sijoittuva tietoliikennemerikaapelihanke on käynnistymässä. Tuleva merikaapeli kulkee Rovaniemen kautta ja yhdistää Euroopan ja Aasian tietoliikenteen. Pitkän ajan toive on jatkaa raideliikennettä Rovaniemeltä aina Jäämerelle asti.

 

BUSINESS ROVANIEMI - ELINVOIMAPALVELUIDEN KOTI

Business Rovaniemi on yrittäjiä ja yrittäjiksi aikovia palveleva koko kaupungin elinkeino- ja yrityspalveluyksikkö. Yrityksille tarjottavia kehittämis- ja rahoituspalveluita on uudistettu sekä luotu sähköisiä palvelu- ja maksatusjärjestelmiä asioinnin sujuvoittamiseksi. Business Rovaniemi palvelee aivan ydinkeskustassa, Ainonkatu 1:ssä.

Uutiset
 • 19.9.2022

  Maksuton koulutus yrityksille: Hybridityömallista kilpailuetua

  Työn joustava organisointi on noussut rekrytoinnin ja työnantajaimagon keskiöön. Mitä kaikkea hybridityöhönsiirtymisessä ja toimintatavan vakiinnuttamisessa tulee yrityksessä ottaa huomioon? Nyt alkavassa maksuttomassa koulutuksessa perehdytään hybridityömallin kehittämiseen asiantuntijavetoisesti, mutta käytännönläheisesti. Koulutuksen sisältöinä ovat esimerkiksi etätyön juridiikka, työhyvinvointi, etätyön johtaminen, vuorovaikutus ja viestintä.
 • 31.8.2022

  Rovaniemen Yrittäjät juhlistavat pyöreitä vuosia täyttäviä jäseniään

  Rovaniemen Yrittäjät ry on päättänyt juhlistaa niitä jäsenyrityksiään, joiden perustamisesta on kulunut pyöreitä vuosia. Juhlat vietetään yksityisen cocktail-tilaisuuden merkeissä perjantaina 2.9.2022 Santa´s Hotel Santa Clausissa.
 • 1.7.2022

  Istanbulin basaarien aidot maut Rovaniemen kävelykadulle

  Rovaniemen ravintolatarjonta kasvaa kasvamistaan. Tällä viikolla ovat saapuneet aidot turkkilaiset herkut kävelykadulle. Lordin aukiota vastapäätä avattu Santa´s Döner Kebab -ravintola tarjoilee aitoa turkkilaista, käsin kasattua ja vartaassa paistettua döneriä kebab-taitureiden vuosisatoja vanhoilla resepteillä ja valmistustavoilla. Ja aivan kuten Istanbulin ja Berliinin maailmankuuluissa kebab-paikoissa myös tässä rovaniemeläisravintolassa ykkösasia on lihan laatu.
 • 6.6.2022

  Rovaniemen keskustan elinvoima on pysynyt verraten hyvällä tasolla

  Elävät Kaupunkikeskustat ry:n Elinvoimalaskentaan 2022 osallistui yhteensä 37 kaupunkia. Tulosten mukaan koronapandemia on kurittanut pahimmin suurimpien kaupunkien keskustoja. Rovaniemi sijoittuu tässä joukossa verraten hyvin selvinneiden joukkoon.
 • 19.5.2022

  Sijoittautumisuutisia: Ensin Rovaniemelle tuli oululaislähtöinen Pannukakkutalo ja nyt ovensa avaa tamperelainen siipi- ja sporttiravintola Hook

  Rovaniemellä on nyt imua. Oulussa vuonna 2010 aloittanut Pannukakkutalo-ketju saapui Sampokeskukseen jo aiemmin tänä keväänä. Kesän 2022 tulokas on Tampereella vuodesta 1997 suosiota nauttinut ja sittemmin myös Helsinkiin, Turkuun ja Seinäjoelle laajentanut siipi- ja sporttiravintola Hook. Rovaniemen legendaarisen Lapinmaan ravintolakiinteistön kakkoskerrokseen sijoittuva ravintola Hook terasseineen aukeaa asiakkaille perjantaina 20. toukokuuta.
 • 17.5.2022

  Vetovoima- ja mainetutkimus: Yhteisöllisyys ja viihtyisä ympäristö ovat Rovaniemen valttikortit – Rovaniemen vetovoima korkealla vertailussa Suomen suurimpiin kaupunkeihin

  Rovaniemen vetovoiman tärkeimpinä osa-alueina korostuvat alueen yhteisöllisyys sekä ympäristön viihtyvyyteen liittyvät seikat. Tämä käy ilmi tutkimuksesta, joka selvitti käsityksiä Rovaniemestä asuin- ja kotipaikkana sekä kaupungin mainetta organisaationa. Vertailussa Suomen kymmeneen suurimpaan kaupunkiin Rovaniemi sijoittuu vetovoimaltaan kärkijoukkoon.
 • 12.5.2022

  Rovaniemi vetää vastuullisuuskeskustelua Euroopan muotoiluviikoilla

  Ensimmäinen Global Design Talks -tapahtuma järjestettiin Rovaniemen Arctic Design Weekillä maaliskuussa 2022. Nyt sarja saa jatkoa Münchenissa 17. toukokuuta sekä Barcelonassa ja Saint-Étiennessä 10. kesäkuuta. Kaikkien näiden dialogien moderaattorina toimii rovaniemeläinen Päivi Tahkokallio. Koko sarja toteutetaan myös online-tapahtumina, jolloin niitä seuraamaan pääsee ympäri Eurooppaa.
 • 12.5.2022

  Rovaniemellä edistetään osatyökykyisten työhön pääsyä: Työhönvalmentajat ovat tukeneet ja auttaneet töihin jo 30 henkilöä

  Osatyökykyinen on työkykyinen, kunhan hänelle muokataan tai löydetään sopiva työ. Tällainen tilanne koskettaa lähes jokaista suomalaista jossain vaiheessa elämää. Osa heistä on valitettavasti jäänyt palveluiden ulkopuolelle, vaikka heidän työkykyään voitaisiin kohentaa yksilöllisestä tarveselvityksestä lähtevällä kuntoutuksella. Rovaniemellä käynnissä oleva, Suomen pohjoisin Työkyky-ohjelman Työkyky käyttöön -hanke on tarttunut tähän haasteeseen.
 • 25.4.2022

  Rovaniemen Arctic Design Weekille on myönnetty Ekokompassi -ympäristösertifikaatti

  Maailman pohjoisimmalle muotoiluviikolle, Arctic Design Weekille on myönnetty Ekokompassi-ympäristösertifikaatti 22.4.2022. Auditointi toteutettiin ulkopuolisen asiantuntijan toimesta maaliskuussa 2022. Rovaniemellä järjestettävälle designviikolle myönnetty ympäristösertifikaatti on ensimmäinen muotoiluviikkojen kansainvälisessä verkostossa.
 • 21.4.2022

  Uusi, pehmeämpien arvojen henkilöstöpalvelutalo Arctic Career on aloittanut toimintansa Rovaniemellä

  Kolme naista, yhteinen unelma ja samat työelämän arvot. Nämä tekijät ovat synnyttäneet tänä keväänä Lappiin uuden ajan henkilöstöpalvelutalon, joka on sisäisesti ja ulkoisesti yrittäjiensä näköinen. Heidi Alarieston, Tuire Eilittän ja Jonna Saarisen yhteinen missio on tuoda henkilöstövuokrausbisnekseen toisenlaiset arvot. Ne ovat kiltteys, työnilo ja paikallisuus.
Lisää uutisia
Edellinen 1 2 3 4 5Seuraava
Ota yhteyttä

Business Rovaniemi

Yrityskehittäjämme palvelevat kaupungin ydinkeskustassa.

Ainonkatu 1, 96200 ROVANIEMI,
2. kerros

Aukioloajat

Ma - Pe: 08:00 - 16:00

Kaikki tiedot